Onderzoek onthult dat woede kan helpen om je productiviteit te boosten

Woede kan helpen om duidelijkheid te krijgen over bepaalde zaken, míts je er niet te lang in blijft hangen en je jouw gefrustreerde gevoelens onder controle houdt.

Uit je slof schieten op de werkvloer kunnen we niemand aanraden. Sterker nog, we zouden het ten zeerste afraden. Toch kan het soms helpen om je ergens over op te winden, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Het onderzoek

Onderzoekers van de afdeling Psychological and Brain Sciences aan de Texas A&M University testten onlangs hoe boosheid mensen kan helpen om hun doelen te bereiken. Hiervoor pasten de onderzoekers zes verschillende experimenten met verschillende emoties toe. En boosheid bleek niet altijd negatief te zijn. Waren de uitdagingen complex en lastig? Dan bleek het laten ervaren van boosheid de deelnemers te helpen om hun doelen te bereiken. Sterker nog, dit bleek meer te helpen dan wanneer de deelnemers verdriet, plezier of een neutrale emotie ervoeren. Maar, zo wil hoofdauteur van het onderzoek professor Heather Lench nog wel benadrukken, “boosheid leidde niet tot betere resultaten wanneer het ging om redelijk eenvoudige situaties.”

Voor een van de zes onderzoeken kregen 233 studenten willekeurig een emotie toegewezen onder verschillende omstandigheden. De personen met de emotie boos keken bijvoorbeeld naar beledigingen tegen hun voetbalteam. De groep met het emotie verlangen keek naar beelden van toetjes, de amusement-groep keek naar schattige katten, en de verdriet-groep zag beelden van begrafenissen en ziekten. Nadat alle participanten naar hun beelden hadden gekeken, moesten ze een oefening uitvoeren. Ze moesten zoveel mogelijk anagrammen oplossen. En guess what? De personen met de emotie ‘boos’ losten 39 procent meer anagrammen op.

Hoe kan boosheid helpen?

Hoofdonderzoeker Lench snapt zelf ook nog niet helemaal hoe het kan dat boosheid kan helpen. “We weten het niet zeker met deze onderzoeken”, begint ze, “maar de theorie is dat de reacties die gepaard gaan met boosheid – zoals gerichte aandacht, verhoogde fysiologische opwinding, een neiging om kwesties aan te pakken – nuttig zijn in situaties die uitdagend zijn,” zei Lench. “In gemakkelijke situaties zijn deze veranderingen minder waarschijnlijk van belang om goed te presteren.”

Naast het onderzoek van Lench, is er al eens eerder onderzoek verricht naar het onderwerp. Onder andere door activist Soraya Chemaly, die het boek Rage Becomes Her: The Power of Women’s Anger schreef. Zij kwam destijds tot een vergelijkbare conclusie. “Het interessante aan boosheid is dat het een cognitief verhelderende emotie is,” vertelt Chemaly aan Huffpost. “Wanneer mensen boos zijn, is het vaak zo dat ze methodisch, strategisch en heel duidelijk nadenken. Dit komt omdat de boosheid voor complexe emoties, maar ook complexe ideeën zorgt.”

Bron: Huffpost | Beeld: Younger 

Laatste nieuws