Waarom het beter is om je gezicht niet onder de douche te reinigen

Helaas is het niet zo efficiënt als je hoopte.

Cheerful young woman washing her body with bath loofah

Hoewel je skincare zo simpel kunt maken als je wilt, voelt het soms als hogere wiskunde. Welke actieve ingrediënten mag je niet met elkaar combineren? In welke volgorde kun je jouw huidverzorgingsproducten het beste aanbrengen? En welke huidverzorgingsfouten moet je vooral niet maken? Laatste kan al zitten in de simpelste dingen. Zo is het beter om je gezicht niet onder de douche te reinigen.

Verkeerde temperatuur

Het lijkt misschien een goede gewoonte om je gezicht onder de douche te wassen, maar het tegendeel blijkt waar, zo stelt huidexpert Jasmina Vico. En dat heeft er simpelweg mee te maken dat de watertemperatuur niet het allerbeste voor je gezicht is.

“Hoe verleidelijk een lange, warme douche in de winter ook is, het kan schadelijk zijn voor de huid en roodheid en prikkelbaarheid veroorzaken”, legt Vico uit. And that’s not all. Heet water droogt ook je huid uit en dat kan op z’n beurt ook weer ontstekingen veroorzaken. “Om die redenen moet je je gezicht altijd met lauw water wassen”, concludeert de huidexpert.

Met name mensen die al een droge huid hebben, moeten proberen de verleiding te weerstaan om hun gelaat onder de douche te reinigen. Het hete water droogt je huid dan nog verder uit en het kan de huid ontdoen van de natuurlijke en essentiële oliën. Heb je een van nature oily skin? Ook dan kun je je gezicht beter op een ander moment reinigen. Het hete water kan namelijk dan als gevolg hebben dat je huid juist vetter wordt.

Hoe dan wel?

En als we het dan nu toch over reinigen hebben, hoe kun je je huid dan het beste reinigen? Volgens dermatoloog Divya Shokeen van Mind Body Green is het belangrijk dat je je gezicht 2x30 of 1x60 seconden reinigt met jouw cleanser. "Dat is genoeg tijd om vuil en olie te verwijderen van je gezicht, zonder dat je je huid uitdroogt.” Want daar zit natuurlijk ook de catch. Je kunt je huid ook uitdrogen als je het te lang wast met bepaalde huidverzorgingsproducten.

Of jij je gezicht 2x30 seconden of 1x 60 seconden moet reinigen hangt af van de cleanser(s) die je wilt gebruiken Sommige mensen doen aan double cleansing. Ze gebruiken dan eerst een reinigingsproduct op oliebasis en daarna eentje op waterbasis. In dat geval kun je 30 seconden aanhouden. Gebruik je maar één cleanser? Dan is het belangrijk om de tijd te nemen om je huid te ontdoen van vuil, make-up en je SPF. Masseer je reinigingsproduct dan zeker een volle minuut in.

En dan heb je ook nog cleansers met actieve ingrediënten. Denk aan eentje met AHA’s of BHA’s. Ook in dat geval moet je het product 60 seconden gebruiken. De actieve ingrediënten hebben anders niet genoeg tijd om hun werk te doen. Gebruik deze producten overigens niet elke dag. Shokeen raadt aan om gezichtsreinigers met actieve ingrediënten enkel een tot twee keer per week te gebruiken.

Bron: Stylist, Mind Body Green | Beeld: Adobe Stock