Kun je pijnstillers op een lege maag innemen?

Werkt het eigenlijk net zo goed als je nog niet hebt gegeten?

Woman drinks a pill from pain

Je beroerd voelen en geen hap door je keel kunnen krijgen is een bekend fenomeen als je ziek bent. Maar wat als je dan wel pijnstilling wilt nemen? Kan het kwaad om dit op een nuchtere maag in te nemen?

Verschil per pijnstiller

Of je een pijnstiller zorgeloos op een lege maag kunt slikken, hangt af van welke soort je kiest. Zo is er een verschil tussen paracetamol, ibuprofen en aspirine wat de effecten op een nuchtere maag betreft. Als je vaak pijnstillers moet slikken, raadpleeg dan je arts om te kijken welke het beste werkt in jouw situatie.

Ibuprofen

Ibuprofen wordt meestal gebruikt om pijnklachten, koorts en ontstekingen te onderdrukken. Hoewel ibuprofen de pijn kan verzachten, kan het middel ook maag- en darmklachten veroorzaken. Ben je hier gevoelig voor, dan is het niet verstandig om ibuprofen op een lege maag te slikken. Als je er geen klachten door krijgt en ook in het verleden geen aandoeningen als een maagzweer hebt gehad, dan kun je de pijnstiller in principe veilig slikken op een lege maag. Hetzelfde geldt voor andere zogenoemde ‘NSAIDS’ als naproxen en diclofenac.

Paracetamol

Lukt het niet goed om te eten, maar heb je wel een pijnstiller nodig? Dan gaat de voorkeur uit naar een paracetamol. Paracetamol kan pijnstillend en koortsverlagend werken en dit effect merk je juist sneller als je het middel op een lege maag slikt. Ook heeft de paracetamol geen vervelende bijwerkingen voor je maag of darmen.

Aspirine

De woorden aspirine en paracetamol worden vaak door elkaar gebruikt, maar het gaat toch echt om twee verschillende soorten pijnstillers. Gebruikers van aspirine kunnen last krijgen van maag- en darmklachten, waardoor het wellicht niet een ideale pijnstiller is als je al last hebt van deze organen. Heb je last van je maag en darmen, neem de aspirine dan bij een maaltijd in. Merk je niets van deze bijwerking? Dan kun je aspirine ook op een lege maag innemen. Net als bij paracetamol werkt de pijnstiller dan ook nog eens sneller.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock