Hoe lang moet je eigenlijk uitzieken als je de griep hebt?

Veel mensen gaan alsnog aan het werk als ze ziek zijn, maar daarmee sta je het beter worden eigenlijk alleen maar in de weg.

Bij de winter denken we aan koude temperaturen en aan sneeuw, maar het seizoen lijkt ook wel synoniem voor de griep. Veel mensen worden in de winter gevloerd door de griep. En hoewel dat eigenlijk nooit goed uitkomt, is het wel belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om beter te worden.

Griep

Het is moeilijk om binnen te blijven als je ziek bent, maar je moet je lichaam absoluut de tijd geven om te herstellen. Voor je eigen bestwil en die van alle anderen. Volgens een onderzoek onder 1.800 volwassenen, gaf 75 procent van de mensen in de leeftijdscategorie van 18 tot 34 jaar toe dat ze niet thuis bleven als ze ziek waren. Hierdoor breng je niet alleen jezelf in ‘gevaar’, maar ook de rest met wie je in contact komt.

Kleine kanttekening: dit onderzoek werd uitgevoerd voor corona. Het zou goed kunnen dat het percentage inmiddels wat lager ligt (we hopen het), zeker omdat mensen nu vaker de mogelijkheid hebben om thuis te werken – al zou je je natuurlijk alsnog ziek moeten melden als je ziek bent en niet thuis achter je laptop moeten kruipen.

Thuisblijven

Heb je koorts gehad? Dan stellen dokters dat je nog minstens 24 uur thuis moet blijven nadat de koorts is verdwenen. Dus niet wanneer je je gewoon weer ‘beter voelt’, maar wanneer je koorts daadwerkelijk weg is en je geen medicijnen tegen koorts en griep meer gebruikt. En wist je dat je ook de griep kunt hebben, zonder dat je last van koorts hebt?  In dat geval schijn je minimaal vier dagen, nadat je griepsymptomen begon op te komen, thuis blijven.

Uitzieken

Volgens een deskundige hangt het herstel van de griep af van hoe gezond je bent. In het algemeen zouden gezonde mensen in zeven tot tien dagen volledig over een griepje heen moeten zijn. De griepsymptomen zouden na ongeveer vijf dagen volledig moeten verdwijnen, maar het is eigenlijk vrij normaal dat je je een paar dagen langer zwak voelt. Span jezelf niet te veel in, anders zit je veel langer in de off-on herstelmodus dan je had verwacht. Als de symptomen aanhouden en het je hebt het al twee weken lang, neem dan contact met je huisarts op.

Bron: Bustle | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws