Wanneer kunnen we weer met daglicht van en naar het werk reizen?

We hoeven niet heel lang meer te wachten tot de zon merkbaar weer wat later onder gaat.

Smiling stylish woman listening to music outdoors in city.

Als we het ergens collectief over eens zijn, is het wel dat de lente behoorlijk lang op zich laat wachten – en dan te bedenken dat de winter pas een maand geleden officieel begon. Waar we ook naar snakken is meer daglicht. Wanneer kunnen we weer met daglicht van huis naar het werk pendelen? En vice versa?

Vandaag versus de kortste dag

We kennen 21 december als de kortste dag van het jaar, en die ligt nu al een maand achter de rug. We beginnen zelfs al voorzichtig te merken dat de zon wat later ondergaat. Vandaag gaat de zon om 17:09 onder (in Amsterdam). Dat is een groot verschil met 21 december, toen de zon al om 16:31 onderging. Het gaat dus de goede kant op!

Ook de zon komt al iets eerder op. Vandaag vond de zonsopgang om 8:33 plaats – al geeft het grauwe weer niet echt het idee dat de zon op is. Dit is nog niet een heel groot verschil met 21 december, toen kwam de zon om 08:46 op.

In het licht naar huis

Veel mensen vinden het behoorlijk deprimerend dat het al donker is wanneer ze vrij zijn van het werk. Wanneer we weer met daglicht naar huis kunnen reizen? Dat hangt natuurlijk af van je werkdag, maar voor het gemak nemen we een werkdag van half 9 's ochtends tot 5 uur 's avonds. Doe je er vervolgens een half uur over om naar huis te reizen? Dan kun je vanaf 3 februari in volledig daglicht naar huis reizen vanaf het werk. De zon gaat die dag namelijk om 17:31 onder.

Werk jij gedurende de dag en ben je benieuwd hoe lang jij nog moet wachten tot je met volledig daglicht naar huis kunt reizen? Check het overzichtje hieronder.

Tijden gelden voor Amsterdam en kunnen per woonplaats verschillen. 

Met daglicht opstaan

's Ochtends opstaan gaat natuurlijk een stuk makkelijker als het buiten licht is. Daar moeten we alleen nog even op wachten. Een zon die om 07:00 uur opkomt? Dat gebeurt pas op 11 maart.

Vandaag kwam de zon om 08:33 op. Over een maand zullen we al wel veel verschil merken. Op 22 februari komt de zon namelijk al om 07:40 op. Dat is een verschil van bijna een uur. Afhankelijk van je werktijd, kun je dan al met daglicht naar het werk reizen – of zelfs al met daglicht opstaan! Hieronder delen we een completer overzichtje.

Tijden gelden voor Amsterdam en kunnen per woonplaats verschillen. 

Bron: Zonsondergang.info | Beeld: Adobe Stock