De carrièrelessen van venture capitalist Eva de Mol

"Er is vaak zoveel meer mogelijk dan we in eerste instantie denken."

Eva de Mol (38) is medeoprichter van het venture capital-fonds CapitalT en investeert miljoenen in start-ups. Je kunt je voorstellen, daar heb je heel wat zakelijk instinct voor nodig. Met Marie Claire deelt ze haar carrièrelessen.

Droom groot

“Ik heb me altijd laten inspireren (en nog steeds!) door internationale voorbeelden die ik superinteressant vind. Er is vaak zoveel meer mogelijk dan we in eerste instantie denken. Verder kijken dan de mensen in je eigen omgeving, op je school en in jouw land heeft mij altijd gesterkt om groot te dromen. Toen ik voor CapitalT €50 miljoen wilde fundraisen hoorde ik in Nederland vaak terug dat ik te ambitieus was, terwijl mijn Amerikaanse collega’s het een “schattig” project vonden.”

Don’t ask for permission

“Iemand zei mij een keer ‘It’s better to beg for forgiveness than to ask for permission‘. Ik denk dat we heel vaak geneigd zijn zaken voor anderen in te vullen en daardoor bepaalde kansen laten lopen.”

Dare to take risks, failure is part of life

“En iedere mislukking geeft je ook weer een bak aan ervaring. Natuurlijk hoor je liever een ‘ja’ als je pitcht aan investeerders, maar van een ‘nee’ leer je vaak ook weer veel.”

Commit to your plan. Sacrifice is part of that plan

“Alles wat je goed wilt doen kost tijd. Hoewel we op social media vaak alleen de successen van mensen zien, gaat het weinig over de opofferingen die mensen daarvoor hebben gemaakt. Wat je wilt opofferen in je leven is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mij betekent het dat ik alle tijd die ik heb aan mijn eigen bedrijf, mijn familie en het fit houden van mezelf besteed. Voor veel meer is gewoon geen tijd. En dat is prima, want dat is de keuze die ik heb gemaakt. Als je bepaalde opofferingen niet wilt doen, denk ik dat je iets wellicht ook niet graag genoeg wilt…”

First say yes, than make a plan!

“Vrouwen zijn vaak geneigd zich door praktische zaken te laten tegenhouden. Ik ga die zakenreis maar niet doen, want het is zo vervelend als mijn man alleen thuis is met de kids. Terwijl je man het misschien wel heerlijk vindt even alleen te zijn (die van mij in ieder geval wel). Als ik had geweten dat ik twee jaar lang bezig zou zijn mijn eigen bedrijf van de grond te krijgen, geen salaris zou hebben, van mijn ouders zou moeten lenen, was ik er wellicht niet aan begonnen. Ik ben blij dat ik over de praktische kant van mijn carrière juist niet te veel nadenk, je moet gewoon gaan. De rest lost zich vanzelf wel op!”

Sinds 12 januari is de documentaire Tipping Points te zien op Porsche Discovered, waarin Eva de Mol vertelt over de kantelpunten in haar carrière. Hoe vaker Eva te horen krijgt dat vrouwen niet gemaakt zijn voor de investeringssector, hoe gedrevener ze wordt om het tegendeel te bewijzen. Ze laat zien dat je als vrouw prima je mannetje kunt staan in de (voorlopig nog) door mannen gedomineerde investeringswereld. “Mensen die zeiden dat iets niet kon, wakkerden het vlammetje in mij alleen maar verder aan. Ik dacht juist: okay, I”ll prove you wrong.”

Laatste nieuws