Wat je kunt verwachten van je eerste loonstrookje van dit jaar

Zoals je op je loonstrookje kunt aflezen, heb jij nu meer te besteden.

Het was een lange, lange maand. Hoewel het fijn is om in december je loon wat eerder op je bankrekening gestort te krijgen, maakt dat het wel wat pittiger om de periode tot het volgende loon te overbruggen. Al is er ook goed nieuws. Het nettoloon valt namelijk hoger uit!

Het eerste loonstrookje

Het eerste loon van het jaar is bijna binnen, of misschien behoor je tot de lucky ones die het loon al uitgekeerd hebben gekregen. Hoewel het altijd fijn is om je loon te ontvangen, is dat deze maand extra leuk. Zo gaat iedereen in loondienst erop vooruit. Mensen met een modaal inkomen ontvangen gemiddeld 70 tot 80 euro meer, zo vertelt hoofdeconoom bij ING Marieke Blom in Goedemorgen Nederland. Mensen met minimumlonen die fulltime werken kunnen zelfs een nog hogere stijging verwachten, namelijk van ongeveer 260 euro. “Het loonstrookje laat het effect van beleid zien”, verklaart Blom.

Klinkt wat ingewikkeld, maar hiervoor moet je denken aan zaken als hoeveel belasting je betaalt en hoeveel pensioenpremie je betaalt. Zou jij volgens jouw cao ook een verhoging krijgen? Dan zit dat er nog niet bij in. “Het is puur wat het beleid op Prinsjesdag en ervoor is afgesproken”, legt Blom uit over de netto stijging van het loon. De cao-stijging komt er dus nog bovenop. “Afgelopen jaar hebben we gemiddeld genomen een cao-stijging van 7,3 procent gezien. We verwachten dat het dit jaar tussen de 4 en 6 procent uitkomt.”

Inflatiecompensatie

Je hoeft zelf geen hoofdeconoom te zijn om vast te stellen dat het leven de afgelopen jaren een stuk duurder is geworden. De stijging van de lonen heeft dan ook te maken met de hoge inflatie waarmee we moesten dealen. Momenteel lijkt het erop dat de inflatie minder hard toeneemt. Dat komt onder andere omdat de prijsstijging voor energie dit jaar niet zo sterk is. “We denken dat de inflatie tussen de 1 en 2 procent uitkomt dit jaar.”

Bron: WNL | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws