Deze carrièrevraag kan belangrijk zijn om jezelf te stellen

Het zit 'm allemaal in zelfreflectie.

Smiling businessman  having meeting with female colleague while working in the office.

Eigenlijk is het werk een heel gekke plek. Je zit er veertig uur per week (digitaal) opgescheept met mensen die je vaker spreekt dan je vrienden en familie. Het is daarom niet zo gek dat je een mening over je collega's hebt, maar hoe zien jouw collega's jou eigenlijk?

Reflecteren

Om carrièregroei en persoonlijke groei door te kunnen maken, is het belangrijk om af en toe je eigen gedrag en kunnen onder de loep te nemen. Reflecteren, dus. Op welke punten kun jij jouw skills verbeteren? Welke eigenschap zou jij nog graag beter beheersen? Wat kun jij nog meer doen om jouw doelen te realiseren? Maar een belangrijke vraag zien we nog weleens over het hoofd. Namelijk, welke reputatie heb jij op het werk?

Wat is mijn reputatie op de werkvloer?

Wil je verder komen in je carrière? Dan is het goed om een duidelijk beeld te krijgen van hoe anderen jou zien, zo vertelt leiderschapscoach Jenny Fernandez in gesprek met Huffpost. Zien jouw collega's jou net zoals jij jezelf ziet?

Volgens Fernandez moet je er niet vanuit gaan dat jouw werk voor zich spreekt. Denk dus niet: ik werk hard, ik doe mijn werk goed, dus ik hoop dat ik binnenkort een promotie krijg. Spreek uit dat je een promotie fijn zou vinden. Als jij enkel hard werkt en jouw verlangens nooit uitspreekt, kunnen je collega's in een machtspositie een verkeerd beeld krijgen. "Het probleem is dat zij dan kunnen denken dat jij comfortabel bent met de positie die jij bekleedt." Ook kan het dat ze denken dat jij toch niet rekent op een promotie, omdat jij dit nooit hebt uitgesproken, aldus Fernandez. Hierdoor zetten bazen een promotie voor jou sneller on hold dan voor iemand die net zo hard werkt en de wens wél heeft uitgesproken.

Overigens is het niet alleen belangrijk om je af te vragen hoe leidinggevenden jou zien, maar ook hoe je directe collega's je zien, of zelfs de personen die qua positie onder jou staan. Zij hebben ook hun wensen en verlangens, en zullen gedurende hun carrière ook groeien. Wie weet kun je hun expertise later goed gebruiken. Hun bereidheid om jou te helpen zal veel groter zijn als je altijd respectvol en vriendelijk met ze omging. Vraag je daarom niet alleen af hoe je overkomt op collega's in een machtspositie, maar ook op je andere collega's.

Antwoorden krijgen

Het is goed om zelf na te denken over de vraag hoe jij overkomt op anderen. Hiervoor kun jij jouw beoordelingsgesprek eens bekijken. Al zit er soms niets anders op dan het daadwerkelijk aan anderen te vragen.  Fernandez suggereert om drie tot vijf mensen uit je omgeving hiervoor te benaderen. Personen die eerlijk tegen je durven te zijn en wiens mening jij ook vertrouwt. "Vraag hen dan: 'Wat zijn drie woorden waarmee jij mij het beste kunt omschrijven?" Vraag jezelf daarna af of dit matcht met het beeld dat je van jezelf hebt. Is dat niet het geval? Vraag jezelf dan af wat je kunt doen om dit te veranderen.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock