De populairste carrièretermen van dit moment

Van ‘Bare Minimum Monday’ tot ‘Lazy Girl Jobs’: gen Z stampt de ene na de andere nieuwe carrièreterm uit de grond.

Het tempo waarin gen Z nieuwe termen bedenkt, is soms moeilijk bij te houden. Toch doen we een poging. Dit zijn de populairste nieuwe begrippen op carrièregebied.

Lazy Girl Job

Vorig jaar was het jaar waarin young professionals hun verwachtingen van hun baan behoorlijk hebben bijgesteld. Overuren maken? Nee dank je. Een ongezonde werk-privébalans? Geen denken aan. Oudere millennials kregen vroeger vaak te horen ‘voor jou tien anderen’, maar van die mindset wil gen Z af. Lage salarissen en lange werktijden zouden we naar het verleden moeten bannen, zodat er meer tijd over blijft om van het leven te genieten. De Lazy Girl Job wordt daardoor steeds populairder.

De term won aan populariteit toen TikTokker Gabrielle Judge erover vertelde. Het is volgens haar een baan met een redelijk comfortabel salaris, waarbij je niet veel hoeft te werken en waarbij je op afstand kunt werken. “Een ‘lazy girl job’-mentaliteit draait allemaal om zoveel mogelijk vrijheid en ruimte creëren in je persoonlijke leven door efficiënte werkdagen, hoewel niet iedereen dat zal begrijpen”, zo legde ze uit in gesprek met HuffPost.

Bare Minimum Mondays

Content creator Marisa Jo Mayes was verantwoordelijk voor de populariteit van het begrip Bare Minimum Mondays. Het idee erachter is om jezelf niet te veel onder druk te zetten wanneer de week weer begint. Zo legde de creator uit dat ze in haar twintiger jaren op zondagavond pas laat naar bed ging en ze heel erg opkeek tegen het begin van de erg drukke werkweek. Op een dag had ze hier helemaal genoeg van. Ze bedacht dat ze het anders wilde doen.

Ze gaf zichzelf toestemming om op de maandag het absolute minimum te doen om de dag door te komen. Naar eigen zeggen voelde de maandag toen heel anders. “De druk was weg”, aldus Mayes. Hierdoor ervoer ze veel minder stress, waardoor ze de week veel fijner doorkwam.

Voluntelling

Je kent het vast wel. Voor een (vervelende) opdracht worden vrijwilligers gezocht. Die dienen zich alleen niet aan, waardoor jij wordt aangewezen als vrijwilliger. Maar werkt vrijwilliger zijn wel echt zo? Nee. Voluntelling is een Engels begrip voor iemand die jou verteld dat je vrijwilliger bent – het is dan alleen niet vrijwillig, het wordt je opgedragen.

Voluntelling (een samenstelling van het Engelse volunteer + telling) is volgens Huffpost een uitdrukking die door het Amerikaanse leger is gepopulariseerd om situaties te beschrijven waarin iemand zich vrijwillig ‘aanmeldt’ voor een taak, waarbij iemand een impliciete druk voelt om ‘ja’ te zeggen. Een kans om ‘nee’ te zeggen is er eigenlijk niet.

Dit gebeurt niet alleen bij het leger, het overkomt mensen op de werkvloer ook. Maar wat kun je dan het beste doen? Vooral wanneer je merkt dat ‘nee’ zeggen geen optie is. In dat geval kun je het beste benadrukken hoe deze nieuwe taak jouw andere nog onvoltooide taken negatief kan beïnvloeden.

Bron: Huffpost | Beeld: Anna Shvets (Pexels) 

Laatste nieuws