Imanuelle Grives: ‘Een vrouw die zegt: ik ga zelf creëren. Dat is female empowerment’

'Ik geloof dat mannen en vrouwen evenwaardig zijn, maar dat wil niet zeggen dat we gelijk zijn.'

Tot en met 3 mei toert ze door het land met ‘Mensen zoals jij’. Actrice Imanuelle Grives (38) over de stille taboes en familiegeheimen die deze voorstelling behandelt, over feminisme én over je eigen kansen creëren.

Gevangenis

Imanuelle heeft een roerige periode achter de rug. Ze belandde namelijk een tijd in de gevangenis. Toch is ze blij dat het haar overkomen is. “Het heeft mij laten groeien en zorgde ervoor dat ik uit een negatieve spiraal ben gestapt. Al heb ik wel zelf de keuze moeten maken door verantwoordelijkheid te nemen in plaats van in ‘ja maar’ te blijven hangen”, vertelt ze in de nieuwste Marie Claire. “Niet de schuld bij anderen leggen, maar mezelf bevragen. Ik ben blij dat ik sindsdien alweer zoveel mooie projecten heb mogen doen. En hoewel ik het niet vervelend vind om te praten over wat er toen gebeurd is, wil ik er ook niet meer te diep op ingaan, omdat ik merk dat het na vijf jaar ook een herhaling is van dezelfde conclusie. Het is wel klaar.”

Female empowerment

Tegenwoordig vinden veel actrices dat er weinig interessante vrouwenrollen zijn. Imanuelle is het daar niet helemaal mee eens. “Ik kijk liever naar wat ik kan doen om die situatie te veranderen. Welke stappen kan ik zelf zetten om bij te dragen aan de vertegenwoordiging van vrouwen?”, legt ze uit.” Als je een bepaalde droom hebt, kun je afwachten totdat iemand die droom gaat waarmaken, maar die kans is ongelofelijk klein. Je doet er beter aan om te denken: oké, ik zou die droomrol willen spelen, welke mensen kan ik bij elkaar verzamelen om dit te realiseren? We moeten met z’n allen terug naar een stukje zelfstandigheid en niet steeds onze macht en invloed weggeven.”

Ze geeft een voorbeeld. “Zo vind ik actrice Eva Crutzen een topvoorbeeld van een vrouw die niet is gaan afwachten tot een schrijver de perfecte rol voor haar heeft bedacht. Zij is een serie gaan schrijven vanuit haar eigen beleving, heeft ’m zelf geregisseerd en de hoofdrol op zich genomen, en daarmee een Gouden Kalf gewonnen. Dat is female empowerment voor mij: een vrouw die zegt: ‘Ik ga zelf creëren.’”

Feminisme

Of Imanuelle zichzelf een feminist vindt? “Ik zou mijzelf niet snel hardop feminist noemen, hoewel ik het wel ben. Maar er zitten de laatste tijd zoveel negatieve connotaties aan”, vertelt de actrice. “Ik ben pro-vrouw, maar niet anti-man. Ik ben pro zelfredzaamheid, maar niet tegen samenwerking. Ik geloof dat mannen en vrouwen evenwaardig zijn, maar dat wil niet zeggen dat we gelijk zijn. Mannen en vrouwen zíjn verschillend – dat zie je ook in de wetenschap – en dat is helemaal niet erg. Ik heb soms de indruk dat wij vrouwen in ons doel om als gelijkwaardig te worden gezien veel gedrag van mannen overnemen, en daarbij mooie eigenschappen die wij van nature hebben in de prullenbak gooien. Dat is een belediging voor ons vrouwzijn, want waarom niet uitgaan van die ware female power? Ik denk dat we daarin nog veel groei kunnen doormaken.”

Tot slot vertelt Imanuelle waar ze het meest trots op is in haar werk. Dat is volgens haar de diversiteit. “Ik heb zoveel verschillende projecten gedaan. De komende tijd speel ik een zwerver, een rechercheur en een vrouw die een miskraam krijgt. Ik mag kwetsbare vrouwen spelen, krachtige vrouwen, brutale vrouwen, en daarnaast mix ik komedie met drama of een kinder- programma. Ik voel me zo gezegend met alles waarvoor ik word gevraagd, en ben blij dat ik niet in een hokje te plaatsen ben.”

Benieuwd naar de rest van het interview met Imanuelle? De nieuwste Marie Claire ligt vanaf morgen in de winkel.

Tekst: Jill Waas | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws