11 zinnenprikkelende voedingsmiddelen voor een romantische Valentijnsdag

Deze etenswaren maken jouw Valentijnsdag nog romantischer.

Happy couple having fun in bed

Wil je dat de romantiek eraf spat op Valentijnsdag? Naast rode rozen, cadeautjes en kaarslicht kun je je grote liefde trakteren op zinnenprikkelende voedingsmiddelen. Hoewel het effect van deze zogenoemde afrodisiaca niet altijd keihard is bewezen, is het de moeite waard één van deze elf etenswaren voor 14 februari op je boodschappenlijstje te zetten:

1. Chocola

Cacao bevat een stofje dat je lichaam van nature aanmaakt als je verliefd bent. Het heet fenylethylamine en stimuleert onder andere de aanmaak van dopamine in je lijf. Op zijn beurt zorgt deze neurotransmitter ervoor dat je ‘in de mood’ komt. In cacao vind je ook tryptofaan, dat de afgifte van het geluksstofje serotonine bevordert. Ook dit draagt bij aan een onvergetelijke Valentijnsdag.

Wil je optimaal profiteren van de werking van chocola, zonder al te veel calorieën? Kies dan chocola die is gezoet met stevia en die meer dan 80 procent cacao bevat. Of maak gezonde chocolademelk van rauwe cacao, amandelmelk en kaneel.

2. Oesters

Oesters staan bekend om hun zinnenprikkelende werking. De schelpdieren zijn rijk aan zink, dat testosteron verhogend werkt. Hetzelfde stofje stimuleert de aanmaak van het hormoon dopamine, wat een stimulerende invloed heeft op het libido. Net als andere schelpdieren bevatten oesters veel eiwitten, die je lange tijd verzadigen. Bovendien zijn ze koolhydraat- en caloriearm. Hun zinnenprikkelende effect is dus niet de enige reden om ze op het menu te zetten.

3. Zalm

Zalm is niet alleen goed voor je hart vanwege de grote hoeveelheid omega 3-vetzuren. Dezelfde vetzuren zijn goed voor je libido, omdat ze de bouwstenen vormen voor hormonen.

4. Bananen

Naast veel andere gezonde stoffen zijn bananen rijk aan B-vitamines, magnesium en kalium. Deze vitamines en mineralen verhogen je energiepeil en verlagen je bloeddruk. De bromelaïne in bananen stimuleert daarnaast de aanmaak van hormonen. Een banaan op Valentijnsdag is dus geen slecht idee. Verwerk ze bijvoorbeeld in een smoothie, zelfgemaakte koekjes of een gezond dessert.

5. Asperges

Asperges zijn niet alleen heel gezond vanwege de vele vitamines die ze bevatten. De aanwezigheid van vitamine B6 helpt ook om de lust op te wekken. Deze vitaminesoort bevordert de aanmaak van serotonine en dopamine en de werking van de geslachtshormonen. Asperges bevatten ook veel foliumzuur, dat de productie van histamine verhoogt, een lichaamseigen stof die helpt om optimaal te genieten in bed. Bovendien verhoogt vitamine E in asperges de bloedtoevoer en stimuleert kalium de aanmaak van hormonen.

6. Vijgen

Vijgen zien er niet alleen verleidelijk uit, ze zijn ook nog eens heel gezond. Zo zijn ze rijk aan calcium, dat helpt om je botten te versterken. Verder bevatten ze vitamine A, dat een beschermend effect heeft op je gezichtsvermogen. De B-vitamines in vijgen geven ze je uithoudingsvermogen een boost en de aminozuren zorgen ze ervoor dat je zin krijgt.

7. Avocado

Alleen al door zijn vorm kan avocado zinnenprikkelend werken. Deze gezonde vrucht bevat foliumzuur en vitamine B6, die de productie van testosteron stimuleren en zorgen voor meer energie in bed. Daarnaast profiteert je lijf van de gezonde vetzuren en eiwitten die veel in avocado zitten.

8. Amandelen

Net als zalm bevatten deze gezonde noten omega 3-vetzuren, die goed zijn voor je brein en hart. Daarnaast staan ze  ̶  net als vitamine E en magnesium  ̶  aan de basis van de productie van hormonen. Bovendien geven amandelen je lange tijd een verzadigd gevoel en dat is weer goed voor je lijn.

9. Watermeloen

Behalve dat deze vrucht je doet denken aan zwoele zomeravonden en warme dagen op het strand, heeft de watermeloen dankzij het stofje citrulline een positieve invloed op de bloeddoorstroming. En er zitten nauwelijks calorieën in.

10. Ginseng

Ginseng is niet alleen erg gezond vanwege zijn ontstekingsremmende werking en de vele antioxidanten die deze wortel bevat. Dankzij de ginsenoside die het kruid bevat, zou het ook het libido verhogen en de prestaties in bed verbeteren. Ginseng is te koop als voedingssupplement en het wordt vaak toegevoegd aan groene thee.

11. Honing

Dit 'vloeibare goud' bevat de stoffen boron en stikstofmonoxide, die je hormoonniveau op peil houden en de bloedstroom naar de geslachtsorganen verhogen. Let wel: honing is rijk aan natuurlijke suikers, dus eet er niet te veel van.

Bron: Annemiek | Floraa.nl, Marie Claire archief | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Happy young couple having fun in bed