Veel mensen tapen hun mond dicht om beter te slapen. Werkt dit ook echt?

Het heeft zowel voordelen als nadelen.

Young beautiful sad and worried latin woman suffering insomnia a

Slapeloosheid is enorm vervelend en werkt je vaak tegen in het dagelijks leven. Men probeert dan ook allerlei trucjes uit om beter te kunnen slapen. Slaap je naast een snurker of snurk jezelf? Dan heb je misschien weleens gehoord van het trucje om je mond 's nachts dicht te plakken. Maar werkt dit wel echt en is het niet gevaarlijk? Huffpost vroeg het aan een aantal experts.

Neusademhaling

Voor veel mensen is het misschien een eng idee: je mond dicht tapen zodat je alleen nog maar via je neus kan ademen. Maar veel mensen zweren erbij. "Mondtaping is een populaire wellnesstrend geworden om neusademhaling 's nachts te forceren, wat de kwaliteit van de slaap, cognitie en focus overdag verbetert, evenals de cardiovasculaire gezondheid", vertelt Taylor Fazio, een wellnessadviseur bij Lanby, een gezondheidsdienst aan Huffpost.

Echter, het is niet de bedoeling dat je plakband of ducttape gebruikt. In plaats daarvan kun je het beste poreuze chirurgische tape gebruiken. Het idee is dat als je de tape bij het slapengaan aanbrengt, je mond gesloten blijft terwijl je slaapt en je door je neus moet ademen. De voordelen hiervan? Je voorkomt de negatieve effecten van mondademhaling, zoals tandbederf, een droge mond, slechte adem en tandvleesaandoeningen.

Voordelen

"Net als veel andere gezondheidsgrillen lijkt de mondtape-trend de afgelopen jaren te zijn ontstaan door een TikTok-video waarin de voordelen voor het verminderen van snurken worden aangeprezen", legt Wendy Troxel, specialist in gedragsslaapgeneeskunde uit. "Maar het is belangrijk om op te merken dat dit geen bewezen strategie is en ook niet wordt aanbevolen door artsen."

Wat wel bewezen is, is dat neusademhaling beter is dan mondademhaling. "Door je neus ademen stelt je in staat om de lucht die je inademt tijdens het slapen te filteren, en het verwarmt en bevochtigt de lucht, wat irritatie kan verminderen wanneer het door je luchtwegen en in je longen stroomt", vertelt Dr. Angela Holliday-Bell, een kinderarts en gecertificeerd klinisch specialist in slaapgezondheid. "Ademen door je neus helpt ook bij de elasticiteit van je longen en leidt tot meer zuurstofopname in je bloed. Al deze dingen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren."

Hoewel deskundigen het erover eens zijn dat neusademhaling over het algemeen beter is dan mondademhaling, zijn experts het nog niet eens over de effectiviteit van mondtaping. "Er is enig voordeel aangetoond bij een beperkt aantal mensen, maar er is meer onderzoek nodig naar het gebruik ervan", aldus Holliday-Bell.

Nadelen

Sterker nog, er zitten misschien ook wel een aantal nadelen aan verbonden. "Als iemand echt door zijn mond moet ademen tijdens het slapen door neusobstructie of om andere redenen, kan mondtaping leiden tot problemen met ademhalen 's nachts", aldus Holliday-Bell. "Het kan ook leiden tot aspiratie, waarbij maaginhoud in de longen terechtkomt door reflux of braken. Sommige mensen kunnen ook irritatie ondervinden van het gebruik van de tape."

Mondtapen kan gevaarlijk zijn voor mensen met aandoeningen zoals slaapapneu, wat vaak niet gediagnosticeerd wordt. Daarom is het goed om altijd eerst met je dokter te overleggen of mondtaping iets voor jou is.

Ook kan het tapen van de mond irritatie van de huid veroorzaken. Om dit en andere mogelijke problemen te voorkomen, raadt Fazio aan om alleen "specifieke medische tape te gebruiken die ademend, hypoallergeen en gemakkelijk te verwijderen is." Duidelijk!

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Young beautiful sad and worried latin woman suffering insomnia and sleeping disorder problem unable to sleep late at night lying on bed awake feeling stressed and frustrated