Waarom voelen we ons na een dutje soms zo duf?

Dutjes zijn hartstikke goed voor je, mits je het goed aanpakt.

Je kent ze vast wel, die memes waarbij iemand zich geschrokken afvraagt welk jaar het is nadat diegene ontwaakt van een middagdutje. Na een dergelijk slaapje ben je vaak wat duf. Maar hoe kan het nu dat je soms nog slaperiger bent dan voordat je even ging liggen?

De voordelen van dutten

Even maffen, een slaapje pakken of een uiltje knappen, hoe je het ook noemt; het is goed voor je om een dutje te doen. Dit beaamt ook Stuart Kirk van het Nuffield Health Norwich Fitness and Wellbeing Centre. De eerste reden is logisch. Als je slecht hebt geslapen, kan het de negatieve effecten van die slechte nacht slaap wat compenseren. Maar wist je dat het ook voor een verhoogde alertheid kan zorgen?

Psycholoog en slaapwetenschapper Theresa Schnorbach vult aan dat uit onderzoek blijkt dat het helpt bij emotionele controle en dat dutjes het lerend vermogen verbeteren. “We voelen ons moe door onze homeostatische slaapbehoefte. Dit is de druk die we voelen wanneer we moeten slapen”, legt Schnorbach uit aan Stylist UK. “Die homeostatische slaapbehoefte neemt gedurende de dag geleidelijk toe, maar als we een slechte nachtrust hebben gehad, kan het zich eerder aandienen.” Wanneer je de gelegenheid hebt om een dutje te doen, kan dit korte slaapmoment de druk verlichten. Dit kan heel nuttig zijn, want hierdoor kun je weer een regelmatig slaapritme bereiken. Doe je geen dutje? Dan voel je ’s avonds wellicht de behoefte om veel eerder te gaan slapen dan je normaal doet. Vaak word je ’s ochtends dan veel eerder wakker dan normaal en beland je in een vicieuze cirkel, waardoor je ’s middags moe wordt.

Het is geen wondermiddel

Als je slecht hebt geslapen, is niets fijner dan overdag even de ogen dicht te kunnen doen. Kirk wil echter benadrukken dat een dutje geen wondermiddel is. Als je regelmatig slecht slaapt, gaat het je waarschijnlijk weinig helpen. De slaapexpert wil mensen daarom adviseren om eerst het slaappatroon onder de loep te nemen, voordat er toegegeven wordt aan de slaap.

“Als de kwaliteit van je nachtrust slecht is, kan het verstandig zijn om dit eerst aan te pakken”, raadt hij aan. Een belangrijk punt is om geen cafeïne en alcohol te drinken voor het slapengaan. Ook regelmatig bewegen en zorgen voor een rustige slaapomgeving zijn van belang om een goede nachtrust te bevorderen.

Slaap je wel goed en voel je toch de behoefte om overdag een dutje te doen? Dan kun je er gerust aan toegeven. Doe het alleen niet te vaak. “Als je ’s nachts de juiste hoeveelheid kwalitatieve slaap krijgt, zou je overdag eigenlijk geen dutje nodig moeten hebben”, vertelt Schnorbach. Ben je toch moe? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de oorzaak hierachter. Laat bijvoorbeeld je ijzer en B12 testen.

Het perfecte dutje

Dutten kan dus heel goed zijn, mits je het goed aanpakt. Als je op het verkeerde moment van de dag een middagdutje wilt doen of te lang slaapt, dan kan het je vermoeider maken. Kirk legt uit dat het perfecte dutje niet langer duurt dan 30 minuten. “Tussen de 20 en 30 minuten wordt aanbevolen”, legt hij uit. Slaap je langer dan dat? Dan kom je in je REM-slaap terecht, oftewel je diepe slaap. Als je in deze fase wakker moet worden, moet je lichaam je ontwaken uit die diepe slaap, waardoor je je vermoeid voelt. Als je nog niet in je REM-slaap zit, is het veel makkelijker om wakker te worden.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet meer na 15:00 gaat slapen. Als je dit wel doet, kan het ’s avonds verdomd lastig worden om op tijd in slaap te vallen wanneer je naar bed wilt.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws