Tekenen die erop wijzen dat je te veel sport

Sporten is hartstikke gezond, maar je moet er niet in doorslaan.

We horen vaker dat iemand geen zin heeft om naar de sportschool te gaan, dan dat iemand zegt dat hij of zij elke dag in de gym staat. En hoewel dat heel sportief klinkt, moet je wel waken voor het overtraining syndrome.

Lange tijd stilgezeten

Er zijn verschillende redenen waarom je even een tijd niet hebt kunnen sporten. Drukte, een blessure, geen zin, en ga zo maar door. Het kan resulteren in een verlies van spiermassa, flexibiliteit of conditie. But don’t beat yourself up over it. Psycholoog Kimberley Wilson vertelt aan Stylist dat je dit in perspectief moet plaatsen.

“Ik vertel het ook altijd aan mijn cliënten. Ons lichaam vertelt het verhaal van ons hele leven, en in het belang van onze nationale gezondheid.” Volgens Wilson is het goed om regelmatig te sporten, maar we moeten niet vergeten dat ons lichaam geen machine is. Maak het daarom niet te gek, zeker als je al een tijd niet hebt gesport.

“Het is nooit goed om meteen intens te gaan sporten zonder een goede planning of fysieke voorbereiding”, waarschuwt Wilson. Te hard van stapel lopen, is volgens de psycholoog vaak niet goed vol te houden en ook nog eens onplezierig. Bovendien ligt dan ook de kans op een blessure op de loer.

Overtraining syndrome

En dan heb je ook nog eens het overtraining syndrome. Dit zijn de negatieve effecten die je kunt ervaren als je te snel, te veel en te intens gaat sporten. Hoewel dit een impact op je lichaam kan hebben, zijn de meeste symptomen hiervan echter mentaal.

“Ons lichaam is erg gevoelig voor stress. Het is ons evolutionaire alarmsysteem”, legt Wilson uit. Als we meer stress hebben dan onze veerkracht, kan onze gezondheid daaronder lijden. Nu zijn er tig redenen waarom je te veel stress kunt ervaren en ook overtraining kan je lichaam te veel stress bezorgen. “Zelfs teruggaan naar je gebruikelijke sportroutine kan een trigger voor overtraining syndroom zijn”, waarschuwt Wilson. We hebben immers lang stilgezeten.

Symptomen van te veel trainen

Volgens Wilson kun je door te veel trainingen zowel lichamelijke als fysieke klachten ervaren. De fysieke klachten luiden als volgt:

  • Slechtere fysieke prestaties
  • Vermoeidheid
  • Slapeloosheid
  • Veranderende eetlust

Door te veel te trainen, kan je lichaam in de stress raken. Dit zijn de mentale gevolgen waarmee je dan te dealen kunt krijgen:

  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Anxiety
  • Gedemotiveerd voelen
  • Slechte concentratie
  • Emotionele uitputting
  • Brain fog

Balans

Om te voorkomen dat je harder traint dan je lichaam aankan, is balans van groot belang. Nu verschilt dat natuurlijk voor iedereen. Probeer als je kampt met bovenstaande symptomen om de frequentie van je training aan te passen. Sport dus minder lang of minder vaak. Ook zou je de intensiteit van je sessie aan kunnen passen. In plaats van te deadliften met 50 kilo, zou je ook 40 kilo kunnen overwegen. Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren en het niet te hard aan te pakken. Good luck!

Bron: Stylist | Beeld: Sven Mieke (Unsplash) 

Laatste nieuws