Celebrities over (hun) PCOS: ‘Veel vrouwen weten niet dat ze het hebben’

"Ik had zo ontzettend graag meer kinderen willen hebben, en het is een groot verdriet voor mij geweest dat dit niet is gelukt", aldus Emma Thompson.

Ongeveer 8 tot 13 procent van de vruchtbare vrouwen heeft PCOS, een aandoening waarbij meerdere vochtblaasjes in een eierstok aanwezig zijn en je minder vaak een eisprong hebt, of soms zelfs geen. Met alle gevolgen van dien. Van vermoeidheidsklachten tot overbeharing en van aanhoudende krampen in de buik tot continue bloedverlies.

Erover praten

Door de jaren heen horen we steeds meer over PCOS. En dat is maar goed ook, want veel vrouwen weten überhaupt nog niet dat ze het hebben. Verscheidene celebrities hebben zich in de media uitgesproken over het syndroom en dit is wat ze erover zeiden:

Niets hielp

“Ik heb nooit een regelmatige menstruatie gehad en ik kreeg van gynaecologen altijd te horen dat ik gewoon jong was”, vertelde Sasha Pieterse vorig jaar in The Squeeze Podcast over haar PCOS. “Het was zo’n frustrerende ervaring en het was ontmoedigend, omdat het niet uitmaakte wat ik deed. Het maakte niet uit hoe ik me gedroeg of hoe goed ik voor mijn lichaam zorgde, de dingen werden eigenlijk erger.”

Onder controle

“Door mijn voeding aan te passen kan ik goed met mijn PCOS omgaan”, vertelde Lea Michelle in 2019 in gesprek met Health. “Ik heb daar veel geluk mee. Er zijn veel extremere vormen van PCOS waar vrouwen veel problemen mee hebben – die van mij is niet zo intens.”

Altijd opgeblazen

“Ik voelde erg veel druk”, herinnert Victoria Beckham zich. In gesprek met Now Magazine in 2002 – toen ze alleen nog maar zoontje Brooklyn had – vertelde ze dat ze vaak last had van een opgeblazen buik en hoe pijnlijk dat kon zijn. “Elke keer dat ik naar buiten ga, zegt iemand tegen me: ‘Ben je zwanger?’ In het begin probeerde ik de vragen te ontwijken met een vage reactie en een glimlach, maar nu ben ik overgegaan op open, genadeloze eerlijkheid. Ik behoud die grote glimlach en zeg iets als: ‘Eigenlijk heb ik moeite met zwanger worden vanwege mijn PCOS.”

Veel gezondheidsissues

“Ik heb een paar weken geleden veel bloedtests laten doen, omdat ik last had van onregelmatige menstruaties, ernstige PMS, cystische puistjes en een slechte huid”, vertelde Frankie Bridge in 2020 op Instagram. “Het lukte me niet om gewicht te verliezen, zelfs al at ik gezond.” 

Een diagnose

“PCOS heeft mijn lichaam mijn hele leven lang van binnenuit aangevallen en ik had geen idee”, vertelde Keke Palmer in 2020 op Instagram. “Ik heb geen medische achtergrond, maar ik heb onderzoek gedaan en wat ik heb geleerd aan een arts voorgelegd, wat hen leidde tot een juiste diagnose.”

Niet opnieuw zwanger worden

“Ik had zo ontzettend graag meer kinderen willen hebben, en het is een groot verdriet voor mij geweest (dat dit niet is gelukt, red.), vertelde Emma Thompson in 2010 in gesprek met The Telegraph. Met behulp van IF kreeg Emma op 39-jarige leeftijd samen met haar man dochter Gaia. “Er kwam heel veel verdriet bij kijken, omdat het me niet lukte opnieuw zwanger te worden. Maar er zijn duizenden vrouwen zoals ik die geen kinderen kunnen krijgen.”

Een diagnose is lastig

“Mijn PCOS veroorzaakt gezichtsbeharing, acne rond de kin, gewichtstoename – het maakt het moeilijk om zwanger te worden”, vertelde Bebe Rexha tijdens de Sirius XM Show in 2023. “Veel vrouwen weten niet dat ze het hebben omdat het een bepaald type arts en bepaalde tests vereist om de aandoening te diagnosticeren.”

Bron: Now Magazine, The Squeeze Podcast, Instagram, The Telegraph, Sirius XM Show | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws