'Ghost job' vacatures: wat zijn het en hoe herken je ze?

Want niemand wordt er blij van om niks terug te horen na een sollicitatie.

Uit onderzoek blijkt dat de banenmarkt vol zit met neppe vacatures, of ghost jobs. Soms gaat het om een positie  die al vervuld is, of om een positie die überhaupt niet bestaat. Maar waarom maken bedrijven deze ghost jobs aan, en hoe zorg je dat je er niet intrapt?

Ghost jobs

Bedrijven kunnen verschillende redenen hebben om ghost jobs te creëren. Een van de voornaamste redenen is het behouden van flexibiliteit. Soms worden posities geadverteerd terwijl er intern al een geschikte kandidaat is gevonden. De vacature wordt dan online gehouden, zodat recruiters een netwerk verzamelen van kandidaten die ze misschien in de toekomst kunnen gebruiken.

Een andere veelvoorkomende reden is om de indruk te wekken dat er groei of stabiliteit is. Door een vacature te adverteren, stralen bedrijven een positief imago uit naar investeerders, klanten en concurrenten. Het lijkt namelijk alsof het bedrijf groeit en nieuwe mensen aanneemt, wat weer gunstig is voor de marktpositie. Maar ja, echt eerlijk is het natuurlijk niet.

Herkennen

Uit onderzoek van StandOut CV bleek dat deze ghost jobs veel vaker voorkomen dan je denkt. En dat terwijl de zoektocht naar een baan al intensief en vermoeiend genoeg is zónder neppe vacatures. Is er dan überhaupt nog een manier om deze listings te herkennen? Andrew Fennell, ex-recruiter en oprichter van StandOut CV geeft in gesprek met Stylist een aantal tips:

1. Bekijk de site

Check of de vacature op de officiële website van het bedrijf staat. Als je de job wel op een vacaturesite vindt maar niet op de bedrijfssite, is dit vaak géén goed teken.

2. Sociale media

Controleer de sociale media van het bedrijf. Als ze de vacature daar actief adverteren, is de kans niet zo groot dat het om een ghost job gaat.

3. Contact opnemen

Misschien wel de belangrijkste tip: neem contact op met het bedrijf. Wanneer je twijfelt over de echtheid van een vacature, kun je er het beste gewoon naar informeren bij een contactpersoon of recruiter. Dat is ten slotte waar zij voor zijn! Bovendien kan het ook in je voordeel werken, omdat je hierdoor extra opvalt.

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock