Aan het lijntje gehouden na een sollicitatie? Zo herken je dat die ene baan 'm niet gaat worden

Helaas, de kans is groot dat die baan 'm niet gaat worden als je recruiter de volgende signalen afgeeft na je sollicitatie.

Geen reactie krijgen op je sollicitatiebrief, radiostilte na je derde gesprek en ‘We laten het je zo snel mogelijk weten’-mailtjes. Zo herken je de signalen dat die baan ’m gewoon niet gaat worden.

De signalen

We rekenen na het versturen van een sollicitatiebrief heus niet meteen op een reactie, en ook na een sollicitatiegesprek weten we dat we niet à la minute een aanbod hoeven te verwachten. Maar wat als je dagen, weken of soms zelfs na een maand nog niets hebt gehoord? Of wat als je na vier gesprekken wordt uitgenodigd voor nóg een gesprek? Recruiters delen welke signalen erop kunnen wijzen dat die ene baan 'm gewoon niet gaat worden.

Je hebt meer dan vijf gesprekken

Natuurlijk, een baan wordt je niet zomaar aangeboden en je zult jezelf toch eerst een beetje moeten verkopen tijdens een sollicitatiegesprek. Twee of drie gesprekken zijn vrij standaard, een vierde gesprek komt ook weleens voor en als je solliciteert naar een hoge functie is ook een vijfde gesprek niet abnormaal. Maar meer dan vijf gesprekken? Dat is volgens human resources specialist Eddiana Rosen een red flag. Een bedrijf weet in dat geval niet waar het naar op zoek is, zo deelt de specialist met Huffpost. "Een bedrijf is dan bang om de verkeerde keuze te maken, maar hoe meer tijd een bedrijf neemt, hoe groter de kans dat een goede kandidaat afhaakt. Hoe geschikter de kandidaat, hoe groter de kans is dat ze niet willen dealen met een slechte sollicitatieprocedure."

Heb je meerdere gesprekken gehad en krijg je geen duidelijkheid van het bedrijf? Dan is het goed om het laatste gesprek dat je hebt gehad te evalueren, zo raadt carrièrecoach Ebony Joyce aan. "Vraag jezelf af: heb ik iets nieuws geleerd over het bedrijf? En hebben zij iets nieuws geleerd over mij? Tijdens elk gesprek zou je iets nieuws moeten leren over het bedrijf." Leer je niets nieuws? Dan zou dat volgens Joyce een teken kunnen zijn dat het 'm niet gaat worden.

De werkgever is niet duidelijk over de verwachtingen

Ook een red flag? Wanneer het bedrijf vaag blijft. "Als je de perfecte kandidaat bent voor de baan, maakt een bedrijf wel prioriteit van je", deelt recruiter Tejal Wagadia. Meer transparantie over hoe het sollicitatieproces eruitziet, is volgens Rosen daarom wenselijk. Ze stelt dat bedrijven in hun vacatures transparant moeten zijn over hoe de procedure eruit ziet – hoeveel gesprekken kun je verwachten, hoe lang zullen die ongeveer duren en met wie zul je de sollicitatiegesprekken hebben? Op die manier weet de sollicitant wat die kan verwachten en kan diegene ook beter herkennen of diens tijd wordt verspild wanneer hiervan wordt afgeweken.

Een reactie blijft uit

Gehost worden door de recruiter? Of reacties krijgen waarmee je eigenlijk niets kunt – 'We laten het je zo snel mogelijk weten'-mailtjes. Ook dat duidt op niets goeds. Natuurlijk is het mogelijk dat een bedrijf het druk heeft en nog wat meer tijd nodig heeft, maar het kan ook te veel tijd in beslag nemen. Dus wanneer weet je dat het 'm niet wordt? Volgens Wagadia duurt het gemiddelde sollicitatieproces 'tussen de zes en acht weken'. Ja, het kan zijn dat het wat meer tijd in beslag neemt, maar de kans is groot dat jij niet de kandidaat voor de baan bent als het sollicitatieproces meer dan acht weken in beslag neemt.

Bron: HuffPost | Beeld: KindelMedia (Pexels)