Met deze vraag trek jij bij salarisonderhandelingen aan het langste eind

Zo kom je een stapje dichterbij het salaris dat je zelf in gedachten had.

Heb je een nieuw baanaanbod ontvangen? Gefeliciteerd! Helaas zijn de ingewikkelde gesprekken nog niet helemaal voorbij, want eerst staan de salarisonderhandelingen nog op de agenda. En dat is natuurlijk ontzettend spannend. Hoe overtuig je je toekomstig werkgever er nu van dat je een specifiek salaris waard bent?

Salary range

Tegenwoordig wordt er tijdens de sollicitatieprocedure vaak een bepaalde salary range gegeven, die aangeeft wat het bedrijf minimaal en maximaal bereid is om voor de positie te betalen. En die informatie is natuurlijk handig om te hebben, maar daarmee ben je er nog niet. Want, hoe zorg je ervoor dat je tijdens de salarisonderhandelingen zo hoog mogelijk in de range uitkomt?

Sollicitatie vraag

Volgens Chanelle Howell, ex-recruiter bij o.a. Goldman Sachs, komt er eigenlijk maar één vraag aan te pas. Stel, je solliciteert op een positie met een salary range van €50.000 tot €80.000 per jaar. Vraag dan tijdens een gesprek met het bedrijf het volgende: “Welke vaardigheden en ervaringen onderscheiden een kandidaat die €50.000 waard is van een kandidaat die €80.000 waard is?”

Door deze vraag zal de interviewer moeten toelichten hoe hun salarisstrategie in elkaar zit. Misschien heeft een kandidaat in de hoogste klasse wel een certificering voor bepaalde skills, een specifiek aantal jaar werkervaring, of een bepaald type project geleid. En, met die informatie in je achterhoofd, kun jij een stuk beter uitleggen waarom jij een specifiek salaris verdient!

Salarisonderhandelingen

Howell licht toe: “Later in het onderhandelingsproces, kun je hun letterlijke woorden gebruiken om toe te lichten waarom jij een bepaald salaris verdient.” En daarmee draai je het gesprek om: jij hoeft niet meer te beargumenteren hoe veel ze je moeten betalen, het bedrijf heeft dat eigenlijk al voor jou gedaan. “Het is belangrijk dat je potentiële werkgever concreet maakt wanneer iemand een bepaald salaris verdient. Daar kun je vervolgens je eigen verhaal omheen creëren.”

Te laag aanbod

Ondanks deze techniek kan het natuurlijk gebeuren dat jouw toekomstig werkgever met een eindbod komt waar je het niet mee eens bent. Wat doe je dan? Blijf in ieder geval kalm, en vraag voldoende bedenktijd aan. Gebruik deze tijd om je gedachten te ordenen, zodat je die belangrijke beslissing kunt nemen en dus een solide antwoord kan voorbereiden. Je wilt altijd een goede relatie onderhouden, no matter what. Als je toegeeft aan je negatieve gevoelens, komt dat minder professioneel over, wat uiteindelijk funest voor je positie kan zijn. Als je vriendelijk en oprecht reageert, kom je sympathieker over – en dat is wat je toekomstige werkgever natuurlijk graag wil zien.

Bron: CNBC, Marie Claire archief | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws