Schermtijd verlagen? Met deze 6 tips lukt het

Soms heb je gewoon een stok achter de deur nodig om je telefoon aan de kant te leggen.

Online shoppen, eindeloos artikelen lezen, scrollen door sociale media… We weten allemaal dat het niet goed is om te vaak op je telefoon te zitten. Toch is de verleiding om hem erbij te pakken vaak groot. Maak jij je zorgen over de tijd die jij spendeert achter je telefoon? Hier zijn een aantal tips waarmee je hem makkelijker aan de kant legt.

1. Zet je telefoon op stil

Een handige truc om te voorkomen dat je voortdurend afgeleid wordt door sociale media, is het uitschakelen van meldingen. Het duurt een paar dagen om eraan te wennen, maar daarna geeft het een enorme rust. Spreek met jezelf af hoe vaak je per dag je socials bekijkt, anders zit je alsnog de hele dag te scrollen.

2. Schakel over naar zwart-wit

Uit onderzoek is gebleken dat felle kleuren de aanmaak van dopamine stimuleren. Gelukkig hebben de meeste telefoons de optie om over te schakelen naar grijstinten! Wanneer je telefoonscherm geen kleurtjes meer uitstraalt, maken je hersenen minder dopamine aan, en wordt het makkelijker om je telefoon weg te leggen.

3. Bouw een barrière

Het klinkt misschien een beetje gek, maar soms kan het helpen om fysieke barrières te bouwen tussen jezelf en je telefoon. Therapeut Emma Mahony vertelde eerder aan HuffPost dat ze een haarelastiekje om haar telefoon doet om haar telefoongebruik te beperken. Het is namelijk een stuk lastiger om op sociale media te scrollen als er een elastiekje om je telefoon zit, en daarom creëer je een soort mindfullness. Vaak pakken we onze telefoon op zonder daarbij na te denken, maar dankzij de barrière van het elastiekje maak je je hersenen er juist bewust van.

Ook kun je ervoor kiezen om je telefoon bewust niet bij je te dragen, door deze bijvoorbeeld in de keukenla te laten liggen. Wanneer je telefoon niet binnen handbereik is, is de verleiding ook minder groot om hem erbij te pakken.

4. Bedenk alternatieven

Wat is eigenlijk de reden waarom je minder vaak op je telefoon wilt zitten? Uiteraard omdat te veel telefoongebruik niet goed voor je is, maar wellicht ook omdat je wel betere dingen met je tijd kunt doen. Bedenk daarom andere activiteiten waaraan je je tijd beter kunt besteden. Door dit voor jezelf op een rijtje te zetten, zul je zien dat het makkelijker wordt om je telefoon aan de kant te leggen.

5. Organiseer je apps strategisch

Je kunt je telefoon natuurlijk indelen zoals jij dat wilt. Om je schermtijd te verminderen, kan het helpen om de apps die je vaak gebruikt in een apart mapje te zetten. Zo kun je niet automatisch op de apps klikken, maar moet je echt even zoeken naar het juiste icoon.

Als je een stapje verder wilt gaan, kun je de apps zelfs van je homescreen verwijderen. Ze staan dan nog steeds op je telefoon, maar zijn niet meer binnen handbereik. Wellicht dat je de verleiding dan makkelijker kunt weerstaan.

6. Verwijderen

Lijken bovenstaande tips allemaal niet werken? Dan is het tijd voor een rigoureuzere aanpak: gooi die verslavende apps van je telefoon af! Ook kun je ervoor kiezen om de apps slechts een paar dagen per week te installeren, zoals alleen in het weekend. Zo beperk je jezelf bewust, zonder dat je compleet afscheid hoeft te nemen van je favoriete socials en apps.

Bron: Huffpost, Happy in Shape | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws