De carrièrelessen van Alex Malone 

"Onderschat de waarde van jouw eigen tijd en energie niet. Tijd kun je niet meer terugkrijgen, en energie kan opraken. Geef jouw tijd en energie dus alleen aan werk waar jij ook genoeg voor terugkrijgt."

Ondernemer Alex Malone heeft niet één, niet twee, niet drie, maar wel vier ondernemingen, waaronder Meetings in The Sun en The Alliance. Dus als iemand gedurende haar carrière een aantal lessen opdeed, dan is het Alex wel.

Tijd en energie zijn de belangrijkste resources die er zijn 

“Jouw tijd en jouw energie zijn de belangrijkste middelen die er zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baas. Er is een reden waarom human resource deze naam heeft gekregen, werknemers zijn de resource op de werkvloer. Zonder jouw tijd en jouw energie valt er een gat in het team. Onderschat daarom de waarde van jouw eigen tijd en energie niet. Tijd kun je niet meer terug krijgen, en energie kan opraken. Geef jouw tijd en energie alleen aan werk waar jij ook genoeg voor terugkrijgt.”

Geld en secundaire voorwaarden zijn niet het belangrijkste van werk

“Werk je puur en alleen voor geld, en doe je het niet omdat je het ook leuk vindt? Dan heb je volgens mij het recept voor een burn-out in handen. We zijn gaan geloven dat gelf de belangrijkste beloning voor ons werk is. Dit zou betekenen dat we onze tijd en energie te geven hebben aan een plek waar we enkel geld verdienen, maar er zijn zoveel plekken waar je niet alleen geld verdient. Plekken waar je vervulling ervaart, waar je vrienden kunt maken, waar je je talenten en passie in kwijt kunt en waar je energie van krijgt. Werken moet gaan over meer dan alleen geld verdienen.”

Je kunt ruimte en vrijheid voor jezelf creëren als je verantwoordelijkheid neemt binnen je eigen rol

“Het is belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen rol en over de output die je wilt creëren. Dit kan zorgen voor veel meer vrijheid. Toen ik nog in loondienst werkte, vroeg ik me af: Wat verwacht een werkgever van mij, en wat wil ik bijdragen aan de gehele organisatie? Toen ik dat voor mezelf helder had, kon ik opeens veel makkelijker ‘nee’ zeggen tegen werkzaamheden, waardoor ik meer tijd en energie overhield voor mezelf. Als je overal maar voor gevraagd wordt en overal ‘ja’ op zegt, ook als iets niet binnen jouw functie past, ben je je eigen energie en tijd echt aan het opgeven, waardoor je het niet meer voor jezelf overhoudt. Dan ben je echt aan het leven om te werken.”

Het kennen van passies en talenten is essentieel als je een baan wilt vinden die echt bij jou past

“Werk moet je zien als het speelveld van je persoonlijke groei. Pas als je weet wat jouw talenten en passies zijn, kun je een baan vinden waar je dat in kwijt kunt. En dat komt ook weer bij jou terug. Als jij je focust op je persoonlijke groei binnen de context van het werk dat je doet, dan groeit alles met je mee. ”

Een goede werk-privébalans bestaat niet 

“Als jij elke dag het werk doet wat jij echt leuk vindt, dan bestaat een werk-privébalans niet. Dan vind je alles wat je doet leuk en met een deel daarvan verdien je toevallig geld. Dan is het opeens geen 9 tot 5-baan meer. Je vindt het dan geen probleem om je laptop mee te nemen op vakantie en die overdag eens open te klappen. Het is iets wat je op dat moment ook echt wilt doen. Op deze manier kun je werken waar en wanneer je wilt.”

Er is altijd een keuze

“Je hebt altijd de keus om te bepalen waar jij jezelf voor in wilt zetten. Soms kan het lijken alsof je geen keus hebt (want ja, die hypotheek moet betaald worden), maar dat is niet waar. Je hebt altijd een keuze. Je kiest er zelf voor waar jij die dag naartoe wilt gaan, jij kiest ervoor werk uit te voeren voor jouw werkgever. En kies jij ervoor dat jij je hypotheek wilt afbetalen, en kies je dus voor geld, dan is dat ook wat je terugkrijgt. Als jij kiest voor iets anders wat jij leuk vindt – en die mogelijkheden zijn er – dan kun je er ook geld mee verdienen en tegelijkertijd plezier beleven. Mensen beseffen nog te weinig wat de kracht van keuze is.”

Laatste nieuws