De carrièrelessen van Anneloes van der Heijden

"Voed je geest met de ideeën van mensen buiten je eigen cirkel."

Achttien jaar geleden lanceerde Anneloes van der Heijden haar modemerk Studio Anneloes met ready-to-wear collecties waarin vrouwen zich sterk, zelfverzekerd en comfortabel voelen. En met succes: haar items hangen in de rekken van meer dan driehonderd retailers.

Geef je medewerkers de vrijheid

“Ambitie is geen vies woord. Zelf ben ik ambitieus en ik hou van ambitieuze mensen, want die hebben een bepaalde gedrevenheid. Ik geef dan ook veel vrijheid aan mijn medewerkers. Ik zit ze niet op de huid, maar wil juist dat ze hun vleugels spreiden en gaan vliegen. Als alles dichtgetimmerd is met regels, dan maak je iemand vleugellam. Ik vind het fijn als mijn mensen denken als ondernemers en eigen initiatief tonen. Ze krijgen daarbij alle vertrouwen, dat zou ik zelf ook fijn vinden. Bovendien vind ik het als ondernemer altijd heel bijzonder wanneer iemand met een waanzinnig goed idee komt en aangeeft wat daarvoor nodig is, zodat het vervolgens gerealiseerd kan worden.”

Leer van je fouten

“Bij die ruimte om te experimenteren hoort ruimte voor het maken van fouten. Daarbij hanteer ik maar één regel: kijk naar wat je hiervan kunt leren. Als je alleen maar voor de veilige weg kiest, dan kom je er niet. Soms moet je iets aangaan, in het onbekende stappen en je nek uitsteken. De energie die daarbij vrijkomt kan je een enorme boost in zelfvertrouwen geven. En als het misgaat, dan kun je jezelf afvragen wat je leergeld is.”

Spreek je verwachtingen uit

“Het is belangrijk om in het bedrijf duidelijk uit te spreken wat we van elkaar verwachten. Het is heel fijn, en helemaal van deze tijd, dat je een ‘eigenaar’ op een project zet die dan ook zijn of haar verantwoordelijkheid pakt. Met name de jonge mensen met wie ik werk hebben die structuur ook echt nodig. Zelf was ik altijd meer van gewoon beginnen en wel zien waar het eindigt. Zo ging het ook met Studio Anneloes. Ik ontdekte een gat in de markt – mode-items met een Nederlandse pasvorm – en ben dat vanuit mijn buikgevoel gewoon gaan optuigen. Maar naarmate je onderneming groeit, verandert je rol en kun je niet meer alles zelf doen. Ik heb inmiddels tachtig mensen in dienst en ben nu de kapitein van het schip. Mensen weten mij te vinden als ze mijn expertise nodig hebben.”

Skip de energielekken

“Ik heb tegenwoordig de rijkdom om de kers op de taart te kunnen kiezen. Ik kies voor dingen waar ik energie van krijg en de energielekken laat ik aan iemand anders over. Ik houd bijvoorbeeld zelf nog amper functioneringsgesprekken, want daar ben ik niet dol op. Ik heb veel liever gesprekken waarbij we naar de toekomst kijken en samen een stip aan de horizon formuleren. Al snap ik het belang van recapituleren waar je staat en wat minder goed is gegaan.”

Work hard, play hard

“Dit heb ik pas later in de praktijk kunnen brengen. Toen ik aan mijn carrière begon, gold: hoe meer uren je maakt, hoe succesvoller je wordt. Jongere generaties vinden echter dat er een goede balans tussen werk en privé moet zijn en daar kan ik me wel in vinden. Zelf ben ik pas de laatste tien jaar heel veel gaan sporten en de meerwaarde gaan inzien van een lange nachtrust. Ook neem ik de tijd om een beetje te lummelen. Soms doe ik niks anders dan op de bank zitten en een beetje aan de staart van de honden draaien. Ik hou ook van tekenen, lezen en bladen doorspitten.”

Je hoeft het niet alleen te doen

“Met name moeders hebben vaak het gevoel hun kinderen of carrière tekort te doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen. It takes a village to raise a child en het is oké om gebruik te maken van de buurvrouw, je moeder of een vriendin. Hulp inschakelen is geen diskwalificatie van jou als moeder en je hoeft ook niet meteen iets terug te doen. Ik heb zelf heel lang vijf dagen per week gewerkt en heb twee heel leuke kinderen die met beide benen in de maatschappij staan. Ze hebben een goed voorbeeld gehad aan mij als zelfstandige moeder die er was wanneer ze er moest zijn. Ik hoop dat ik met dit voorbeeld iets kan meegeven aan de dertigers die voor mij werken, al leer ik net zo goed van hen.”

Sta open voor het perspectief van een ander

“Als je echt een mooie carrière wilt opbouwen, voed je geest dan met reizen en met de ideeën van mensen buiten je eigen cirkel of branche. Het kan heel verhelderend en verfrissend zijn als mensen anders kijken naar bepaalde zaken, want soms kun je zelf een beetje bedrijfsblind worden. Zo was ik in het begin heel erg gericht op de winkeliers die mijn merk verkochten. Totdat iemand zei: ja, maar de consument is jullie gezamenlijke klant, je maakt je mode voor hen. Daardoor ben ik heel erg anders gaan kijken naar Studio Anneloes. Welke taal spreken we? Wie is onze community? Wat willen ze zien? Hoe blijven we relevant? Een enorme eyeopener.”

Angst is iets anders dan het verkeerde pad

“Sommige situaties kunnen eng voelen, omdat je je nog niet competent genoeg voelt en bang bent om te falen. Praat eerlijk over die spanning, dat geeft de mensen in je omgeving duidelijkheid en maakt dat ze jou dat vertrouwen bewust kunnen geven. Maar als je voelt dat je niet op het juiste pad loopt, kies dan een ander pad. Het is belangrijk om iets te doen waar je energie van krijgt en blij van wordt. Ik ben zelf ook ooit gaan doen wat ik het allerleukst vond: een creatief product waar ik 100% achter stond commercieel aan de man brengen. Dat hele proces vond ik fantastisch en ik vind het nog steeds heel cool wat ik doe. Ik kan er echt trots op zijn dat we nu een gloednieuwe shoppingapp hebben. Ik heb dat kindje laten groeien en richting volwassenheid getrokken.”

Anneloes is een van de sprekers op The Self-Made Summit
Marie Claire is trotse mediapartner van de vijfde editie van The Self-Made Summit. Op 23 mei 2024 komen bij Circa in Amsterdam maar liefst 750 like-minded vrouwen samen. The Self-Made Summit is een dynamisch event waar je kunt leren van talloze inspirerende sprekers, volop kunt netwerken met gelijkgestemde professionals, en je kunt onderdompelen in een omgeving vol kansen. Zien we je daar?

Dit artikel is afkomstig uit Marie Claire | Editie 01 2024.  

Tekst: Mariska Vermeulen | Beeld: Annick Meijer 

Laatste nieuws