Pigmentvlekken en fijne lijntjes zijn veelvoorkomende huidissues, zo pak je ze effectief aan

Smiling woman using skincare product. Female taking face cream to apply on facial skin

Onze huid kunnen we zien als een canvas. Elke lach, frons en zonnestraal laat na verloop van tijd een markering achter. Maar hoewel die lijnen en pigmentvlekken veel voorkomen, willen we ze liever verminderen.

Huidverbetering met ZO Skin Health

Wil jij graag wat doen aan de fijne lijntjes of pigmentvlekken in je gezicht, dan ben je bij Kliniek aan de Maas aan het juiste adres. De kliniek is opgericht door Pascal Meijer en Camiel Zeijen, beide KNMG-gecertificeerde cosmetisch artsen. Pascal heeft meer dan 31 jaar ervaring in het vak – hij had onder andere 17 jaar een kliniek in Parijs en is zes jaar lang secretaris van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde geweest.

Ook gebruikte Pascal als eerste in Nederland de producten van huidverbeteringsmerk ZO Skin Health. “Ik was zo onder de indruk van de resultaten die twee vriendinnen van mij ermee boekten”, vertelt hij. “Ze hadden veel pigmentvlekken. En toentertijd was het merk nog niet beschikbaar in Nederland, dus zij waren er speciaal voor naar Londen gegaan. Ik wilde er meer over weten en liep twee weken mee in de kliniek van Zein Obagi (de dermatoloog die ZO Skin Health oprichtte, red.) in Los Angeles.”

Sindsdien is Pascal razend enthousiast over het merk. “Het geeft echt kwaliteitsresultaten zoals ik nooit eerder had gezien.” Ook Brit Beckers, die als huidtherapeut werkzaam is bij Kliniek aan de Maas, stond versteld van de werking. “Voor ik hier kwam werken, gebruikte ik producten van andere merken, maar ik zag eigenlijk nooit verbetering. Ik geloofde zelfs niet eens dat producten een verschil konden maken, tot ik met ZO Skin Health ging werken."

Een behandelplan opstellen

Voordat je bij Kliniek aan de Maas begint met een behandelplan, wordt er eerst een consult ingepland. “We bespreken dan iemands wensen en kijken naar wat de huid nodig heeft”, legt Brit uit.

Aan de hand van het consult wordt vervolgens een behandelplan opgesteld. En dat wordt niet door één persoon gedaan. “Dat doen we altijd samen”, licht Pascal toe. “We beginnen iedere ochtend met een overleg. Dan bespreken we de cliënten en kijken we samen naar de beste oplossing. Wij hebben hier het voordeel dat huidtherapeuten en cosmetisch artsen samenwerken, waardoor we de beste aanpak kunnen samenstellen voor het mooiste en natuurlijkste resultaat.”

Pigmentvlekken aanpakken

Het protocol om pigmentvlekken te verminderen wordt op maat gemaakt, maar bepaalde producten maken hier bijna altijd deel van uit. “We raden altijd een goede reiniger, reinigingspads en een scrub of polish aan. Dat laatste hangt af van iemands huidtype”, legt Brit uit. “Komt iemand bijvoorbeeld uit India, dan zal de huid veel gevoeliger zijn voor hyperpigmentatie. We raden dan Exfoliation Accelerator aan, om de huid op een mildere manier te exfoliëren."

Daarna kan iemand aan de slag gaan met Daily Power Defense en het AOX-serum. “Daily Power Defense herstelt de huidbarrière. Ook zitten er antioxidanten in die bescherming aan de huid geven, waardoor collageen minder snel wordt afgebroken.” Tot slot mag ZO Skin Health zonbescherming niet ontbreken, omdat pigmentatie erg gevoelig is voor de zon. "Wat deze SPF onderscheidt van andere zonbescherming is dat deze ook bescherming biedt tegen blauwlicht, wat pigmentatie kan verergeren."

Resultaten en aanvullende behandelingen voor pigmentatie

Hoe snel je resultaten kunt zien met het ZO Skin Health-protocol, hangt af van het soort pigmentatie. Heeft iemand alleen vlekjes in de bovenste huidlaag, dan kun je volgens Brit vrij snel resultaat zien. Voor iemand met hormonale pigmentatie geldt echter dat het langer duurt voordat je resultaat ziet. De pigmentatie zit dan vaak gedeeltelijk in de diepere huidlaag.

“Wanneer pigmentatie in de dermis zit, kan het nodig zijn om de producten van ZO Skin Health aan te vullen met een laserbehandeling en medicatie”, vertelt Brit. “Met onze hybrid laser kunnen we die medicatie dieper in de huid aanbrengen. Hiermee kunnen we een soort kanaaltjes in de huid maken, waarmee de medicatie dieper in de huid terecht komt en dus dichterbij het pigment komt."

Fijne lijntjes verminderen

“Om anti-aging aan te pakken, starten we weer met de basis die bestaat uit de reiniger, de pads, en de scrub of een polish. Aangevuld door Daily Power Defense, AOX-serum en een zonbescherming”, vertelt Brit. “De SPF van ZO Skin Health beschermt ook tegen infraroodstraling", vult Pascal aan. “Dit voorkomt dat collageenvezels door de zon worden afgebroken."

Dit protocol wordt vervolgens aangevuld met producten die actief inzetten op het verminderen van lijntjes, zoals producten met vitamine C (bijvoorbeeld een Vitamine C serum) en retinol. “We raden een retinolproduct zoals Wrinkle + Texture Repair of Radical Night Repair pas aan nadat de huidbarrière hersteld is”, vertelt Brit. “De retinol van ZO Skin Health is erg sterk, dus de huid zal daarop reageren. Het effect verschilt per persoon, van lichte schilfering tot roodheid en jeuk.” “Maar,” zo vult Pascal aan, “er zijn ook producten die de reactie wat kunnen verminderen, zoals Renewal Crème of Recovery Crème.”

Wil iemand de hersteltijd tot een minimum beperken, dan raadt Brit Growth Factor Serum aan. “Hierin zitten peptides en groeifactoren die ook bijdragen aan huidverstrakking, zonder dat je huid er een reactie op heeft.”

Kliniek aan de Maas in Maastricht.

Diepere lijnen verminderen

Met het protocol van ZO Skin Health kun je mooie resultaten boeken op het gebied van anti-aging. “Het is te verwachten dat lijnen minder diep worden, maar ze helemaal wegkrijgen met alleen producten is niet realistisch”, vertelt Brit. Daarvoor is een aanvullende behandeling nodig, zoals een hybrid laserbehandeling.

“De laser stimuleert de aanmaak van collageen van de huid, waardoor rimpels nog meer verminderen. Het liefst zetten we de laser sterk in, om zoveel mogelijk resultaat op korte termijn te bereiken. De voordelen van de hybrid laser zijn dat we nauwkeurige controle hebben over hoe snel de huid herstelt en welke resultaten we willen bereiken. We kiezen vaak voor een combinatie met een skinbooster, omdat de warmte van de laser de effecten hiervan versterkt. Om de behandeling af te ronden, kunnen we de finishing touch geven met aanvullende injectables zoals fillers en botox."

“Sommige mensen hebben een heel intensieve mimiek, wat resulteert in diepere lijnen. Zij kunnen baat hebben bij botox”, weet Pascal. Al zet de cosmetisch arts liever niet te hoge doseringen botox in. “We vinden het belangrijk om een natuurlijk resultaat te bereiken en zijn geen fan van een frozen look.” Bovendien behandelen ze bij Kliniek aan de Maas de huid altijd liever eerst met producten.

“Soms komen mensen bij ons omdat ze meteen met botox of fillers willen beginnen, maar dat doen we liever niet. Wanneer we uitsluitend gebruik maken van injectables, blijkt de verbetering van de huidkwaliteit vaak onvoldoende. Problemen zoals fijne lijntjes, rimpels, zichtbare poriën, dehydratatie en pigmentatie blijven onaangeroerd. Als we tijdens een huidbehandeling dus geen aandacht besteden aan volume, bereiken we geen bevredigende resultaten. Dit komt doordat het bot, als een soort 'kapstok', essentiële ondersteuning biedt aan de huid. Zonder voldoende volume ontbreekt deze steun, wat het uiteindelijke resultaat belemmert. Daarom is een gebalanceerde aanpak van zowel injectables als huidbehandelingen essentieel voor een optimale verbetering van de huidkwaliteit en een jeugdige uitstraling."

Openingsbeeld: Adobe Stock