Christina Applegate over het leven met MS: 'Het is een hel'

'Ik zal nooit wakker worden en zeggen: 'Dit is geweldig''

In 2021 kreeg actrice Christina Applegate het nieuws te horen dat ze lijdt aan multiple sclerose (MS), een auto-immuunziekte die de communicatie tussen het brein en lichaam verstoort. Inmiddels is de actrice dus al meerdere jaren aan het vechten tegen de ziekte. Recent was ze te gast bij Good Morning America, waar ze voor het eerst praatte over haar diagnose.

Een hel

"Ik leef een beetje in een hel", legt ze uit aan presentatrice Robin Roberts. "Ik kom niet veel meer buiten, dus dit is een beetje moeilijk, alleen al voor mijn systeem. Maar de steun is natuurlijk geweldig en ik ben echt dankbaar."

De actrice legt uit dat ze zich heeft neergelegd bij het feit dat haar ziekte een levenslange strijd zal zijn. "Ik zal nooit wakker worden en zeggen: 'Dit is geweldig'. Daar ben ik heel eerlijk in. Dat gaat niet gebeuren. Ik word wakker en ik word er elke dag aan herinnert. Maar misschien kom ik ooit op het punt waar ik iets beter kan functioneren. Op dit moment isoleer ik me. Zo ga ik er mee om. Ik ga nergens naar toe omdat ik dat niet wil. Het is moeilijk."

De diagnose

Al tijdens het filmen van het eerste seizoen van Dead to Me had actrice Christina Applegate kunnen merken dat er iets mis was, zo blikt ze terug in een interview met The New York Times. Ze had bijvoorbeeld moeite met het houden van haar balans tijdens de dansscène, al besteedde ze er toen geen aandacht aan. “Ik wilde dat ik beter had opgelet”, bekent ze. “Maar wat wist ik er nu van?”

In 2021 kreeg de actrice een verklaring voor de toenemende tintelingen en verdoofde gevoel in haar lichaam: ze had multiple sclerose, een auto-immuunziekte die de communicatie tussen het brein en lichaam verstoort. De diagnose kreeg ze toen ze net was begonnen met het filmen van het derde seizoen. De opnames werden vijf maanden stilgelegd en Christina begon aan een behandeling. “Ik moest dit verlies van mijn leven verwerken, het verlies van dit deel van me. Ik had die tijd echt nodig. Het accepteren? Nee. Ik ga dit nooit accepteren. I’m pissed.

Bron: Marie Claire archief, Body and Soul | Beeld: NL Beeld