4 tekenen dat je een zogenoemd carrièreplateau hebt bereikt

Tuurlijk, leuke collega’s en fijne arbeidsvoorwaarden maken veel goed, maar soms raak je uitgeleerd als je een bepaalde functie al een lange tijd bekleedt.

Bored young businesswoman pulling a face

De ambitieuze carrièrevrouw begint aan een baan met het idee dat je er mogelijk kunt doorgroeien. De realiteit wijst echter uit dat het niet altijd zo loopt. Wij delen hoe je een carrièreplateau herkent.

Wat is een carrièreplateau?

Zeker wanneer je al jaren werkervaring hebt, heb je vast wel een keer een baan gehad waar je niet laaiend enthousiast van werd. Tuurlijk, leuke collega's en fijne arbeidsvoorwaarden maken veel goed, maar wat als die ene functie jouw carrièregroei eigenlijk behoorlijk tegenhoudt? Dan zou je maar zo te maken kunnen hebben met een carrièreplateau.

Een functie bekleden die oké is, maar niet geweldig, komt ook met z’n eigen uitdagingen. Als de collega’s wel prettig zijn (dito de arbeidsvoorwaarden en de werk-privébalans), dan kun je namelijk behoorlijk comfortabel worden in je huidige functie. Zo comfortabel, dat je jouw carrièregroei misschien wat uit het oog verliest. Om plotseling te realiseren dat je carrière stagneert. Alleen kan het soms erg lang duren voor dat realisatiemomentje plaatsvindt.

Een volgende stap

Psycholoog Lisa Orbé Austin is gespecialiseerd in het begeleiden van professionals op werkgebied. Ook zij weet uit ervaring dat mensen vaak pas laat doorhebben dat ze het plafond hebben bereikt. Wanneer iemand het realiseert, komen daar gevoelens van frustratie en verveeldheid bij kijken. Veel mensen hebben bovendien het gevoel dat ze ‘vast’ zitten. “

“Het begin van een carrièreplateau voelt niet verschrikkelijk”, vertelt Orbé-Austin in gesprek met Huffpost. Het gevoel verandert daarna geleidelijk naar: ‘Ik heb dit al 1000 keer gedaan’. De psycholoog raadt aan om dan altijd actie te ondernemen, om na te denken over een volgende stap in je carrière. “Als je dit niet doet, kun je jezelf tegenhouden in het aangrijpen van kansen die een meer vervuld gevoel geven. Je kunt dan vast blijven zitten in een baan waar je al lang bij weg had moeten gaan.”

Herkennen

Het ding met een carrièreplateau is dat niet elke professional doorheeft dat hij of zij erin zit. Beslissingscoach Nell Wulfhart deelt welke waarschuwingssignalen er zijn.

1. Binnen jouw huidige rol kun je niets meer leren

Als je een functie al een lange tijd bekleedt, raak je op een gegeven moment uitgeleerd. En dat betekent dat je jezelf niet meer verder kunt ontwikkelen. Volgens Wulfhart is er een simpele test die je kunt uitvoeren om te achterhalen of dit voor jou het geval is: bedenk hoe jouw toekomst er over één jaar uitziet, over tien jaar, en bedenk wat jouw langetermijndoelen zijn. Blijkt er niet veel te veranderen en zou jij jouw doelen niet bereiken in jouw functie? Dan heb je toch echt een carrièreplateau bereikt.

2. De acties en beloftes van je baas over jouw carrièreverloop worden niet waargemaakt

Een promotie of loonsverhoging krijgen zijn tekenen dat je groeit. Belooft je baas dat die promotie eraan komt, maar gebeurt dit in de praktijk niet? Dan moet je volgens Wulfhart oppassen. Hetzelfde geldt voor beloftes over een loonsverhoging.

3. Je blijft maar fantaseren over opstappen

Wulfhart spreekt vaak met mensen die al heel lang een bepaalde functie bekleden, en die daardoor al jarenlang op een plateau hebben gezeten. Wat deze mensen gemeen hadden? Ze dachten allemaal al heel lang na over het opzeggen van hun baan. Twijfel je of je wel weg moet gaan? Dan moet je jezelf volgens de beslissingscoach een simpele vraag stellen: ‘Zou je deze baan ook aannemen als iemand hem je nu aanbood?’

4. Je geeft niet meer om je werk

Als je élke dag hetzelfde werk doet waar je geen voldoening meer uithaalt en waar je niets van leert? Dan geef je het waarschijnlijk niet meer de volle 100 procent. Mensen denken dan vaak niet meer na over hun werk, ze doen het maar gewoon.

Bron: Huffpost | Beeld: Adobe Stock