Wat kunnen ‘bond repair’ haarverzorgingsproducten precies voor jouw lokken betekenen?

Werken de zogenoemde 'bond repair' producten echt om gezonder haar te krijgen?

Deal je met dof en beschadigd haar? Dan wil je natuurlijk niets liever dan hier een remedie voor vinden (op de schaar van de kapper na, dan). Bond repair haarverzorging staat bekend om z’n ultraherstellende werking. Maar hoe zit dit precies?

Verbindingen in het haar

Er zijn verschillende benamingen voor bond repair producten. Ze worden ook wel bonding producten of bond maintenance haarverzorging genoemd. Een van de bekendste producten op de markt, en eentje die elke faux blondine vast weleens heeft gebruikt, is Olaplex. Daarnaast lanceert het ene na het andere beautymerk haar eigen lijn aan bonding producten. Kun je hieruit opmaken dat het werkt?

Het idee achter deze herstellende haarverzorgingsproducten is vrij simpel. Onze lokken bestaan uit verscheidene chemische verbindingen en die kunnen afbreken. Met name wanneer je je haar verft en hitte gebruikt om het te stylen ligt dit risico op de loer. De bonding producten zorgen ervoor dat die afgebroken verbindingen in het haar weer aan elkaar gehecht worden. Klinkt goed, toch?

De werking

Ook verscheidene haarstylisten beamen dat bonding producten daadwerkelijk een verschil kunnen maken. Hoewel elk merk er een andere formule en technologie op nahoudt, is het lastig om te zeggen of alle producten helpen, maar het idee achter bond building heeft wel degelijk effect.

De meeste bonding producten worden gemaakt met gepatenteerde ingrediënten en technologieën, zo weet cosmetisch chemicus Ginger King. Om die reden is het ook moeilijk om uit te leggen hoe ze allemaal werken. Wel is er volgens haar één ingrediënt dat ervoor zorgt dat een bonding product als dusdanig bestempeld kan worden, namelijk aminozuren. “Dit zijn de bouwstenen van eiwitten”, vertelt ze aan Allure. Het haar bestaat uit eiwitten en een bonding behandeling werkt door het haar te versterken met ingrediënten die van nature in je lokken voorkomen.

Positief

Kapster Nikki Lee gebruikt bond repairing producten graag bij haar klanten die hun haar laten verven. Het haar kan dan immers wel wat extra bescherming gebruiken. Ook haarstylist Colissa Nole sluit zich daarbij aan: “De producten stabiliseren je eiwitketen. Ik sta er 100 procent achter om bond maintenance producten te gebruiken.” Ze drukt haar cliënten dan ook op het hart om de hechtingsproducten thuis te gebruiken.

Uit haar eigen ervaring weet Nole dat de producten effectief zijn. “Ik heb gasten gehad die met veel schade binnenkwamen. Na slecht één keer het product te gebruiken, vertrokken ze vervolgens met gezonder haar dan waarmee ze binnenkwamen!”

Bron: Allure | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws