Wat er met je huid kan gebeuren als je gaat sporten met make-up op

We verklappen alvast, het is beter om je make-up voor een workout te verwijderen.

Wat is het fijn om met make-up de beste facetten van je gezicht te kunnen accentueren. Het is alleen beter om niet met een full face of make-up naar de sportschool te gaan.

Het effect

Met alle verplichtingen van de dag, is het soms al een hele overwinning om je voornemen om te sporten waar te maken. Je sportkleding aantrekken, je sporttas inpakken en naar de sportschool gaan voelt al als een hele opgave. Je gezicht van tevoren reinigen? Dat doen de meesten dan ook niet, maar hier wordt je huid niet zo blij van.

Uit een recent onderzoek van PhD Sukho Lee en PhD Dongsun Park, gepubliceerd in Journal of Cosmetic Dermatology, blijkt dat het verstandiger is om je make-up te verwijderen voor je gaat trainen. De onderzoekers focusten zich met name op het effect van foundation op de huid wanneer je sport, en de resultaten schetsten geen rooskleurig beeld.

Aan het onderzoek deden 43 studenten (20 mannen 23 vrouwen) mee. Zij kregen allemaal foundation aangebracht op een deel van hun gezicht. De huidconditie van de participanten werd voor en na een 20 minuten durende workout op de loopband gemeten met een speciale huidanalyse.

Effect op de huid

Na de workout bleek de foundation een negatief effect op de huid te hebben. De poriën bleken gedeeltelijk of volledig verstopt te raken door de foundation tijdens het sporten. Wanneer ons lichaam opwarmt (wat het geval is wanneer we sporten), raakt ons lichaam deze hitte kwijt door de poriën te vergroten. De foundation zorgde er echter voor dat de poriën niet konden openen. Uit de resultaten bleek namelijk dat de poriën kleiner waren op de plekken van het gezicht waar de foundation werd gedragen, wat aangeeft dat ze niet konden openen en de poriën talg en vocht niet konden reguleren. Sukho Lee, professor aan de Texas A&M University in San Antonio stelt dan ook dat make-up een negatief effect op de gezondheid van de huid kan hebben.

Naast verstopte poriën bleek de foundation ook een negatief effect te kunnen hebben op het vochtgehalte van de huid. Het vochtgehalte aan de foundationkant van het gezicht was hoger dan aan de kant zonder make-up, wat het negatieve effect van de foundation benadrukt. “Vocht op de huid is een teken van slechte verdamping, dus veel vocht op de huid is geen goed teken, aangezien het zou moeten verdampen,” aldus Lee.

Bron: Her | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws