Voedingsmiddelen die een negatief effect op je metabolisme kunnen hebben

Maar natuurlijk kun je met mate best van deze voedingsmiddelen blijven genieten.

MR_NuriaMilioNacher.jpg

In een gevarieerd voedingspatroon moet ook ruimte zijn voor af en toe een ongezonde snack. Balance is key. De volgende voedingsmiddelen kunnen er echter voor zorgen dat je metabolisme vertraagt als je ze te vaak eet.

Ontbijtgranen met veel suiker

Gek op cereal of andere ontbijtgranen? Die kun je voor je metabole gezondheid beter links laten liggen als ze veel suiker bevatten. “Suikerrijke ontbijtgranen zijn een van de meest ongezonde, bewerkte voedingsmiddelen die je kunt eten”, vertelt voedingsdeskundige Jesse Feder in gesprek met She Finds. “De sterk bewerkte en geraffineerde ingrediënten hierin geven je een energieboost, omdat je lichaam het snel verteert. Dit veroorzaakt dan een crash in onze bloedsuikerspiegel en kan je metabolisme vertragen.”

Alternatieven: havermout met fruit en noten, Griekse yoghurt met bessen en chiazaad, of vezelrijke ontbijtgranen met weinig toegevoegde suiker.

Donuts

Het is af en toe zo lekker om een donut te eten, maar je kunt het beter niet te vaak doen. Niet alleen kunnen de vele suikers erin je metabolisme vertragen, maar de vele ongezonde vetten erin hebben helaas hetzelfde effect. Geregistreerd diëtist Sara Chatfield vertelt dat donuts erg bewerkt zijn en daardoor kunnen ze leiden tot gewichtstoename, zeker bij personen die al wat ouder zijn. “Ons metabolisme vertraagt naarmate we ouder worden, dus kunnen voedingsmiddelen met veel calorieën gemakkelijk leiden tot gewichtstoename.”

Alternatieven: vers fruit, yoghurtparfaits of zelfgemaakte energierepen om de zoete trek te stillen.

Wit brood

We weten dat wit brood niet de gezondste optie is, maar soms is het wel de lekkerste optie. Wil je er echter voor zorgen dat je metabolisme optimaal blijft werken? Dan kun je het beter niet eten. In het geraffineerde meel waarvan het brood wordt gemaakt, zitten geen vezels of andere voedingsmiddelen. Hierdoor kan je metabolisme trager gaan werken als je hier veel van eet.

Alternatief: volkorenbrood.

Chips

Smaken kunnen verschillen, maar over het algemeen houdt iedereen wel van een schaaltje chips op z'n tijd. De populaire snack wordt echter ook gelinkt aan een trager werkend metabolisme. Dit komt omdat chips rijk is aan ongezonde vetten, zout en weinig voedingswaarden heeft. Je lichaam neemt de ongezonde vetten in chips heel snel op en dit kan zorgen voor een bloedsuikerpiek, die daarna weer keihard daalt. Dit kan na verloop van tijd een negatief effect op je metabolisme hebben.

Alternatief: rauwe groentesticks met gezonde tips als hummus of salsa.

Bron: Shefinds, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock