Voedingsmiddelen die dermatologen aanraden voor een gezonde huid

Want een stralend perzikhuidje wil toch iedereen?

Een stralende huid is niet alleen het resultaat van een uitgebreide huidverzorgingsroutine, maar ook van wat je aan voedsel in je lichaam stopt. Deze relatie tussen voeding en een gezonde huid is al tijden bekend, maar met welke voedingsmiddelen bereik je nou het beste resultaat? Dr. Maruthappu geeft duidelijk in haar boek 'SkinFood'.

Skin food

Alhoewel de verbanden tussen een stralende huid en bepaalde voeding volgens Dr. Maruthappu nog niet voldoende zijn onderzocht, zijn er volgens haar enkele voedingsmiddelen die de huid er – over het algemeen – gezonder uit laten zien.

1. Kersen

Op de voorkant van het boek SkinFood prijken een aantal prachtige kersen, en dat is niet zonder reden. Deze vruchten zitten namelijk boordevol krachtige fytochemicaliën die het verouderingsproces van de huid bestrijden en beschermen tegen schade door vrije radicalen. Bovendien bevatten ze stoffen die bijdragen aan een goede nachtrust, wat – zoals we allemaal weten – essentieel is voor een gezonde huid.

2. Probiotica

Denk hierbij bijvoorbeeld aan kimchi, zuurkool, kefir en kombucha. Er is een reëel verband tussen de darmen en de huid waardoor de gezondheid van de darmen, invloed heeft op de gezondheid van de huid. Veelvoorkomende huidproblemen zoals psoriasis, eczeem, acne en rosacea, zijn afkomstig uit de darmen. Inmiddels zijn er verschillende opties wat betreft supplementen, maar de meest effectieve manier om de gezondheid van je darmen te ondersteunen, is door te kijken naar voeding.

3. Walnoten

Walnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren en als je dit gehalte vergelijkt met andere soorten noten, bevatten walnoten veruit de hoogste concentratie. Omega-3 ondersteunt de huidbarrière, houdt deze soepel en glad, en voorkomt uitdroging. Deze factoren dragen allen bij aan het stralende perzikhuidje waar we stiekem allemaal naar streven.

4. Tomaten

Tomaten bevatten een overvloed aan lycopeen en dit maakt de groente een krachtpatser onder de voedingsmiddelen. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat lycopeen kan helpen bij het voorkomen van schade door vrije radicalen in de huid, welke overigens de eerste tekenen van vroegtijdige veroudering veroorzaken. Wil je niet! In gekookte tomaten is het lycopeen-niveau hoger, dus verwerk ze in soepen en stoofschotels om er het beste uit te halen.

5. Volkoren producten

Velen zijn in de waan dat koolhydraten slecht voor je zouden zijn, maar volkoren producten zoals bruine rijst en quinoa ondersteunen gunstige bacteriesoorten in de darm vanwege hun vezelrijke samenstelling. Daarnaast dragen ze bij aan het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. En je raad het al: gezonde darmen en een stabiele bloedsuikerspiegel dragen weer bij aan een gezonde, stralende huid.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: Adobe Stock