Wanneer zijn je sneakers precies toe aan vervanging?

Ze kunnen nog zo lekker zitten, maar je sneakers zijn een keertje af.

Bepaalde sneakers zijn zo mooi en zitten zo lekker dat je nog helemaal geen afscheid van ze wilt nemen. Maar na verloop van tijd neemt de kwaliteit van je schoenen af. Helaas zijn sneakers hier niet de uitzondering op de regel. Op een gegeven moment moet je ze toch vervangen.

Versleten sneakers te lang dragen

Sneakers, of echt goede sneakers, zijn vaak niet goedkoop. Daarom lopen we nog weleens door op afgetrapte exemplaren (plus, ze zitten zo lekker). Slim is het alleen niet, zo stelt personal trainer Paul Hunter. “De rekening voor nieuwe schoenen ligt een stuk lager dan de rekening voor de dokter”, waarschuwt hij aan HuffPost.

Doorlopen op schoenen die eigenlijk al lang vervangen moeten worden, kan voor gezondheidsrisico’s zorgen. Van hamertenen tot ingegroeide nagels en van rugpijn tot zwakke enkels. Ai.

Vervangen

Maar over wanneer je je sneakers moet vervangen is geen eenduidig antwoord. Wel kan er een vuistregel voor aangehouden worden: vervang je sneakers als je er zo’n 480 kilometer tot 800 kilometer op hebt gelopen of vervang ze elke zes tot acht maanden. Welke van de twee maar eerder is. Om eerstgenoemde reden is het daarom handig om met een app of sporthorloge bij te houden hoeveel je loopt of sport op je sneakers.

Bovenstaande is echter maar een richtlijn. Er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen. “Zoals het materiaal van de schoen, het terrein waarop je rent (een loopband of stenen) en iemands gewicht en voettype”, voegt podoloog Saylee Tulpule toe. Dus ook als je schoenen er afgetrapt uitzien, is het tijd voor een nieuw paar. Maar natuurlijk ook wanneer de schoenen niet meer lekker zitten.

Bron: Huffpost, Tips en Weetjes | Beeld: NL Beeld

Laatste nieuws