Last van acne? Deze tips geven dermatologen om er vanaf te komen

Weg met die vervelende puistjes!

Iedereen heeft er wel eens last van (gehad): puistjes. Ze lijken altijd op de slechtste momenten te verschijnen en het is soms lastig om er weer vanaf te komen. Gelukkig zijn er volgens dermatologen een aantal dingen die je kunt doen tegen die vervelende acne.

Dermatologen

Als je één of meerdere puistjes hebt, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Hoewel het heel verleidelijk is om er zelf aan te gaan plukken, is dit een van de slechtste beslissingen die je kunt maken. Zo zijn er nog wel meer dingen waarvan dermatologen met klem adviseren om het niet te doen. Maar gelukkig zijn er aan de andere kant ook een aantal dingen die volgens hen wél kunnen helpen om je acne te laten verdwijnen.

1. Gebruik een face wash voor acne gevoelige huid

Volgens Dr. Zeichner, directeur cosmetisch- en klinisch onderzoek op de dermatologie-afdeling van het Mount Sinai Hospital in New York, is salicylzuur een belangrijk ingrediënt bij het tegengaan van acne. “Het is een bèta-hydroxyzuur dat overtollige olie en dode huidcellen van het huidoppervlak verwijdert om de poriën schoon te houden”, vertelt hij.

2. Ga niet zelf aan je gezicht plukken

Hoewel we dit al hadden verwacht, bevestigd Zeichner nogmaals dat het uit den boze is om zelf aan je gezicht te gaan plukken. Door zelf van alles uit te gaan knijpen, loop je meer kans op ontstekingen, infecties en daarmee littekens. Mocht je de verleiding niet hebben kunnen weerstaan, dan raadt Marisa Garshick, dermatoloog bij MCDS Dermatology, het volgende aan: “Gebruik een product dat de geïrriteerde huid helpt genezen, zoals een zalf op basis van vaseline.” Zo verminder je de kans op langdurige littekens zoveel mogelijk.

3. Droog je huid niet teveel uit

Veel mensen gaan, om puistjes tegen te gaan, aan de haal met allerlei chemische exfolianten. “Mensen denken vaak dat hoe meer ze hiervan gebruiken, hoe beter het is”, zegt Neal Schultz, Dermatoloog bij NYC. “Dan kom je op een punt dat het actieve ingrediënt de huid irriteert, waardoor deze schilferig en rood wordt.” Probeer daarom om slechts kleine hoeveelheden van dit soort agressieve producten te gebruiken.

4. Neem regelmatig een gezichtsbehandeling

Laat het bestrijden van je puistjes voor het grootste deel aan een professional over. “Mensen verstikken hun huid met alcohol, zuren en alles wat ze maar kunnen bedenken in een poging het puistje uit te drogen, maar je huid is slim en zal reageren met meer olieproductie”, zegt Kristin Gunn, eigenaar van Beaux Medspa. “Ga in plaats daarvan naar je schoonheidsspecialiste voor een acne-gezichtsbehandeling!”

5. Let op de ingrediënten in je make up

Er zijn bepaalde ingrediënten die je moet vermijden als je last hebt van acne. “Vermijd make up die minerale olie of lanoline bevat”, zegt Dr. Zeichner. “Deze ingrediënten zijn comedogeen, wat betekent dat ze een grote kans hebben om de poriën te verstoppen en acne te veroorzaken.” Controleer daarom de etiketten van je make up om er zeker van te zijn dat je producten deze ingrediënten niet bevatten.

Daarnaast is het belangrijk om je make up kwasten en sponzen regelmatig schoon te maken. “Acne is een bacterie, en alles wat ermee in contact komt, kan zich vervolgens naar andere gebieden verspreiden”, zegt Gunn.

6. Layer je skincare op een effectieve manier

Lauren Penzi, dermatoloog, adviseert om eerst een cleanser te gebruiken en dan de producten van dun naar dik aan te brengen. “Breng altijd als laatste je SPF aan”, voegt er daar nog aan toe. Middels een handig schema die dermatologen hebben ontwikkeld, is het voor iedereen duidelijk welke volgorde je kunt volgen voor een optimaal resultaat van je skincare routine.

7. Ga naar de huisarts als het steeds erger wordt

En last but not least: overweeg om naar de dermatoloog te gaan als je acne alleen maar erger wordt. Er zijn namelijk veel middeltjes die je voorgeschreven kunt krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antibiotische crèmes of orale medicatie. Hiervoor zul je dus wel een afspraak bij de huisarts moeten maken.

Bron: Glamour | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws