Hoe je die op de loer liggende burn-out vermijdt

Want wanneer je eenmaal in het zogenoemde 'exhaustion gap' valt, kom je er maar moeilijk weer uit.

Steeds meer mensen krijgen tegenwoordig te maken met een burn-out, waarvan de letterlijke betekenis 'opgebrand' is. Als je te kampen hebt met een burn-out voel je je geestelijk en lichamelijk uitgeput. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om een goede balans tussen werk en ontspanning te vinden.

Druk

Het is keer op keer bewezen dat vrouwen een grote kans lopen om een burn-out te krijgen. Ze vallen sneller in het zogenoemde 'exhaustion gap'. Zo vertelt Charlotte Davies, LinkedIn carrière expert, aan Stylist: “We voelen allemaal de druk van de afgelopen jaren, en hoewel flexibele werkregelingen zijn ontworpen om ons te helpen, blijkt uit ons onderzoek nog steeds dat één op de vijf vrouwen gelooft dat het nu moeilijker is om een goede balans tussen werk en privé te vinden dan twintig jaar geleden."

Zonder deze balans kan er volgens Davies een burn-out ontstaan. Daarom zegt ze dat het belangrijk is om vermoeidheid tijdig aan te pakken. Ze deelt vijf daarvoor 5 handige tips:

1. Leer om vaker 'nee' te zeggen

Hoe lastig het ook is: Davies's advies is om wat vaker 'nee' te zeggen. Ben je oververmoeid en vraagt je baas je juist op dat moment een extra taak op te pakken? Kom voor jezelf op en leg uit dat je op dat moment teveel druk ervaart om extra werkzaamheden op je te nemen.

“Bijna de helft van de vrouwen binnen ons onderzoek die moeite hebben om een positieve balans tussen werk en privéleven te behouden, zegt nu dat een ‘grind-cultuur’ hier een van de belangrijkste bijdragers aan is. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van LinkedIn. Het is belangrijk om grenzen te stellen, zowel op werk- als privégebied, zodat we tijd hebben om op te laden.”

2. Laat mensen weten hoe je je voelt

"Het is veel makkelijker voor jou én je werkgever als jij erkent dat je het moeilijk hebt en je overspannen voelt, dan wanneer je in stilte lijdt", zegt Davies. Dus heb je het gevoel dat je constant vermoeid en uitgeput bent? Voer dan een open en eerlijk gesprek met je baas waarin je je gevoel bij hem of haar aankaart. “Dit kan je helpen de druk die je voelt onder controle te houden en om zo het exhaustion gap te vermijden.”

3. Zorg goed voor jezelf

Wat mensen vaak niet lijken te begrijpen, is dat je niet je beste werk kunt verrichten als je niet je beste zelf bent. En om je beste zelf te zijn, moet je goed voor jezelf zorgen. Dat wil zeggen: zorg dat je genoeg vrije tijd neemt, gezond eet, voldoende slaapt en genoeg frisse lucht krijgt.

Het advies van Davies luidt als volgt: “Probeer dingen te doen waar je je minder gestrest door voelt – dat kan iets heel kleins zijn, zoals een wandeling rond lunchtijd. Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe meer je vervolgens kunt geven op werk- en privégebied.”

4. Vind de juiste hulpmiddelen

Aan de hand van fijne hulpmiddelen kun je jezelf kalmeren als je even veel stress ervaart, of de controle behouden in lastige situaties. Je kunt bijvoorbeeld op vaste momenten op de dag gaan mediteren, of een cursus volgen die je op weg helpt om kalm te blijven bij plotselinge werkdruk of verandering. Zie het echt als een investering in jezelf, je wordt er namelijk alleen maar beter van.

5. Beoordeel of je het juiste werk doet

“Vaak kan het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé moeilijk zijn als je werkplek jouw zoektocht niet ondersteunt”, gaat Davies verder. “Als je al een aantal van de bovenstaande adviezen hebt uitgeprobeerd en je bent nog steeds niet tevreden met waar je nu bent, dan is het wellicht tijd om om je heen te kijken voor een andere baan.”

Bron: Stylist | Beeld: Adobe Stock