Kun je een droge huid hydrateren door meer water te drinken? 

Of hebben alleen huidverzorgingsproducten hier een effect op?

We gaan een droge huid vaak letterlijk en figuurlijk te lijf met hydraterende crèmes en serums. Maar helpt water drinken nu eigenlijk ook om je droge huid van binnen te hydrateren?

Hydrateert water een droge huid?

Water is goed voor zoveel dingen. We bestaan immers voor een groot deel uit water. Het is belangrijk voor je spijsvertering, het reguleert je lichaamstemperatuur, het reinigt je lichaam en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar de vraag die we onszelf vandaag stellen is of het eigenlijk ook bijdraagt aan het hydrateren van een droge huid.

Om maar meteen een antwoord op deze prangende vraag te geven: het helpt vrijwel niet. Dermatoloog Joshua Zeichner benadrukt dat water drinken absoluut essentieel is voor het lichaam, maar dat het drinken van water geen directe link heeft met de hydratatie van onze huid.

“Het is een mythe dat we water moeten drinken voor een gehydrateerde huid”, vertelt hij aan Real Simple. “Water komt in je bloedbaan terecht en wordt door de nieren gefilterd. Er zijn geen gegevens die erop wijzen dat het drinken van meer of minder water een effect heeft op een droge huid.”

Wat wel werkt tegen een droge huid

Het betekent overigens niet dat water drinken helemaal geen zin heeft voor je huid, want ook je huid wordt ‘dorstig’. Onze lichamen (en dus ook onze huid) zijn gemaakt van cellen die voor een groot deel uit water bestaan. Die cellen verliezen gedurende dag vocht en als je niet genoeg drinkt, wordt je huid gevoeliger voor fijne lijntjes en andere huidaandoeningen. Water helpt dus niet om een droge huid tegen te gaan, maar het helpt wél om andere eigenschappen van de huid te ondersteunen.

Huidexpert Charlotte Palermino licht toe dat een droge huid vaak betekent dat je huidbarrière is verzwakt. “Dat betekent dat je niet genoeg olie of lipiden in je huid hebt om het water vast te houden. Er is geen enkele hoeveelheid water die dat voor je kan oplossen. Je hebt hier echt een crème voor nodig.” Ook Zeichner is het daarmee eens. “Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème is veel effectiever om een droge huid aan te pakken.”

Bron: Real Simple | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws