Voedingsmiddelen waarmee je de huidbarrière kunt versterken

De juiste skincare is belangrijk voor een gezonde huid, maar ook voeding kan hieraan bijdragen.

Met de juiste huidverzorgingsproducten kun je veel bereiken. Sommige skincare belooft zelfs een wonder in een flesje te zijn. Toch is er een vaak over het hoofd gezien middel om die begeerlijke glow te bereiken: wat we eten. Deze voedingsmiddelen kunnen helpen je huidbarrière te herstellen en versterken.

Wat doet de huidbarrière?

De laatste jaren leren we steeds meer over de huidbarrière. Maar hoe zulke fijne crèmes je ook gebruikt om huidveroudering te vertragen, poriën te verkleinen en pigmentvlekjes te verminderen, het heeft allemaal weinig zin als je huidbarrière niet gezond is. Een beschadigde huidbarrière voorkomt namelijk een glass skin-look, en resulteert bovendien in verschillende huidproblemen. Denk aan droogheid, roodheid, een ruwe huidtextuur en een dof ogende huid. Willen we niet.

De huidbarrière kun je een beetje zien als een stenen muur die ervoor zorgt dat vrije radicalen, UV-stralen en vuil de huid niet kunnen binnendringen. Bij een beschadigde huidbarrière zitten er scheurtjes in de muur, waardoor schadelijke stoffen wel in de huid terechtkomen. Ook is je huid dan minder goed in staat om hydratatie vast te houden. En als je huid dit niet meer goed kan, dan resulteert dit vaak in een minder elastische en droge huid met scheurtjes.

Een beschadigde huidbarrière is helaas makkelijker opgelopen dan je misschien denkt. Enkele zaken die de huidbarrière beschadigen zijn: blootstelling aan de zon (we kunnen het belang van een SPF daarom niet vaak genoeg benadrukken), een ongezond dieet, vervuiling, een droge omgeving, allergenen, stress en te veel exfoliëren.

Voedingsmiddelen

Een ongezond dieet kan dus resulteren in een beschadigde huidbarrière. Voeding met te veel suiker en veel ongezonde vetten zijn grote boosdoeners. Al zijn er ook voedingsmiddelen die een positief effect op de huidbarrière hebben.

Vette vis: vette vis is rijk aan omega 3. Van omega vetzuren is bekend dat het de huidbarrière ondersteunt. Het zorgt er namelijk voor dat de huid hydratatie beter kan vasthouden en het vermindert ontstekingen. Je zou de vis kunnen eten met spinazie, broccoli, boerenkool of wortel – ook van deze voedingsmiddelen wordt je huid blij.

Noten: met name noten als amandelen en walnoten bevatten gezonde vetten. Amandelen zijn rijk aan omega 6-vetzuren en walnoten bevatten veel omega 3-vetzuren.

Avocado's: nog zo'n bron van gezonde vetten: avocado's. Deze vetten bevorderen de synthese van collageen en bevatten antioxidanten die de huid kalmeren.

Zoete aardappel, spinazie, wortel, rode paprika en boerenkool: deze groenten hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal rijk zijn aan beta-caroteen. Dit is een antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. Perfect te combineren met een salade met vette vis, avocado en noten. You're welcome! 

Bron: Advanced Nutrition Programme | Beeld: Mikhail Nilov (Pexels)