Huidverzorging zijn we door de jaren heen veel serieuzer gaan nemen. We willen onze huid hydrateren en verzorgen, en we willen tekenen van huidveroudering voorkomen (of beter: verminderen). Maar soms duizelt het ons wel van de skincareingrediënten. Neem nu azelaic acid.
Wat is het precies?
Azelaic acid heeft in de huidverzorgingswereld de bijnaam skincare alleskunner bemachtigd. Leuk en aardig, maar dan moet je wel eerst weten wat dit zuur precies kan – en vooral: of het geschikt is voor jouw huid. Azelaic acid, of azelaïnezuur, is een zuur dat van nature geproduceerd wordt door gist die op een gezonde huid leeft. De azelaic acid in huidverzorging wordt meestal chemisch geproduceerd om ervoor te zorgen dat het zo stabiel en effectief mogelijk is. Azelaïnezuur kan helpen bij verschillende huidproblemen. Het kan acne verminderen en kalmeren, het kan pigmentatie verminderen en het kan de rosaceahuid kalmeren en rode symptomen verminderen.
Op social media regent het positieve reviews over het ingrediënt – zelfs Hailey Bieber wilde in een video kwijt hoe goed het ingrediënt haar huid heeft geholpen om periorale dermatitis te kalmeren. Dat klinkt tot nu toe allemaal goed, maar het is soms best lastig om het ingrediënt op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Azelaïnezuur is namelijk een ontstekingsremmer, maar het is ook een milde exfoliant.
Azelaïnezuur voor periorale dermatitis
We noemden net al dat Hailey Bieber het ingrediënt prijst om z'n kalmerende werking voor periorale dermatitis (kleine rode bultjes, die vaak rond de mond zitten). "Azelaïnezuur blijkt effectief te zijn bij het behandelen van de ontstekingen veroorzaakt door periorale dermatitis", vertelde ze onlangs in een video op TikTok. Cosmetisch dermatoloog Dr. Sam Bunting beaamt dat dit kan helpen. Maar, zo benadrukt hij ook, je moet de huid er wel aan laten wennen. Je kunt het gebruik het beste opbouwen door het om de dag aan te brengen.
Azelaïnezuur voor acne
Azelaic acid is een fijn zuur voor acne. Door z'n antibacteriële eigenschappen kan het blokkades in poriën opbreken. En dat is fijn, want die blokkades leiden vaak tot puistjes. Dit komt omdat het zuur de omzet van huidcellen reguleert. Dat zorgt er overigens niet alleen voor dat het de poriën vrij houdt van vuil, maar het pakt ook hyperkeratinisatie aan. Dit is het proces dat zorgt voor abnormale afschilfering van de huidcellen. Daarnaast zorgen de ontstekingsremmende eigenschappen ervoor dat zwelling in puistjes vermindert, waardoor ze kleiner worden.
Bonus: het kan ook helpen om littekens veroorzaakt door acne te verminderen.
Azelaïnezuur voor rosacea
Mensen die dealen met rosacea kunnen ook baat hebben bij azelaic acid. De ontstekingsremmer hierin kan de rode en geïrriteerde huid kalmeren. Onderzoek onderbouwt dit. Zo bleek dat een gel met 15 procent azelaic acid de serine protease-activiteit (dat wat voor de rode ontstekingen zorgt) kan verminderen.
Azelaïnezuur voor pigmentatie
Azelaïnezuur is naast een ontstekingsremmer ook een antioxidant. Eentje die erg krachtig is. Het heeft daarom ook huidverhelderende eigenschappen, en dit kan helpen om pigmentatie in het gezicht te verminderen. Veel vrouwen ervaren meer pigmentatie in het gezicht tijdens of na een zwangerschap. Voor hen is het fijn om te weten dat ook zij het ingrediënt kunnen gebruiken. "Het is een van de weinige middelen die zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, veilig kunnen gebruiken", zo deelt Dr. Efeoma Ejikeme met Glamour UK.
Heeft het bijwerkingen?
Elke huid is anders en dat betekent dus dat elke huid anders op een nieuw ingrediënt kan reageren. Dit geldt uiteraard ook voor azelaic acid. Al is het wel een milde zuur als je het vergelijkt met andere zuren. "Van alle zuren kan de huid azelaïnezuur meestal goed verdragen met minimale bijwerkingen", vertelt Dr. Ejikeme. Wel zijn bijwerkingen mogelijk. Zo kan de huid rood en warm worden wanneer je het gebruikt – net zoals bij elk exfoliërend ingrediënt kan gebeuren. Dr. Ejikeme raadt daarom aan om het niet te combineren met te veel andere skincareproducten. "Gebruikt het met slechts één actief ingrediënt om irritatie van de huid te voorkomen."
En vergeet de belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine niet: je spf. Zuren maken de huid gevoeliger voor de zon en daarom mag een goede zonbescherming niet ontbreken in je routine.
Bron: Glamour UK | Beeld: Fleur Kaan (Unsplash)