Carrière-experts stellen: deze skill moet je je dit jaar eigen maken

Deze skill is belangrijk om met de tijd mee te kunnen gaan.

Beautiful smiling woman working with laptop while sitting at table

Nu ChatGTP en andere artificial intelligence-apps populairder en gewilder worden, beginnen steeds meer mensen zich zorgen te maken. Gaan we onze banen verliezen aan kunstmatige intelligentie? Nee, stellen experts. Maar het is wél heel belangrijk voor je carrière om te leren hoe je de AI-programma's kunt gebruiken.

Leer AI te gebruiken

Volledige controle over je carrière kun je nooit behouden, maar je kunt er wel een beetje van winnen door kunstmatige intelligentie in je eigen voordeel te leren gebruiken. "Je baan wordt niet vervangen door AI (artificial intelligence, red.). Je baan wordt vervangen door iemand die AI gebruikt als jij het niet doet", stelt AI-expert John Blackmon in gesprek met CNBC.

Volgens Blackmon is het heel belangrijk dat je begrijpt wat AI precies kan en wat het voor jou en je functie kan doen. Organisaties hebben er volgens hem belang bij dat hun personeel comfortabel wordt met het gebruik van AI. Veel mensen gebruiken het nu eenmaal, en in de toekomst zal dit alleen maar toenemen.

Trainingen

AI-training is volgens AI-expert Bryan Kirschner van groot belang. Want ook als werkgevers denken dat het niet nodig is om AI te gebruiken, zullen werknemers het toch doen. Het is iets wat mensen nu eenmaal doen als ze achter een bureau zitten.

Uit een recent onderzoek over AI-vaardigheden uitgevoerd door TalentLMS blijkt dat AI-trainingen steeds populairder zullen worden. Naar schatting zal 58 procent van de HR managers dit gaan gebruiken om vaardigheidstekorten te verkleinen.

Werknemers die AI gebruiken omdat ze nieuwsgierig zijn, weten vaak nog niet wat allemaal mogelijk is. Door bijscholingen over artificial intelligence, leren cursisten om vindingrijk te worden in de opdrachten die ze aan apps als ChatGTP geven.

Blackmon stelt dat trainingen voor generatieve AI vergelijkbaar is met andere soorten bijscholingen. "Je moet duidelijke doelen hebben", vertelt hij. "Je moet precies weten wat je probeert te doen en je moet weten wie het publiek is waarmee je praat."

Interne werkgroepen helpen werknemers om goedgekeurde generatieve AI op een verantwoorde wijze te gebruiken. Vaak worden leidinggevenden ook uitgenodigd om bij een training aanwezig te zijn. Uiteraard om het ook te kunnen leren, maar ook om meteen een goede aanpak te creëren voor het interne gebruik van AI.

Bron: CNBC | Beeld: Adobe Stock