5x de belangrijkste financiële punten om op te nemen in je businessplan

Houd rekening met rooskleurige scenario's, maar ook met tegenvallers.

De weg naar die million dollar business begint natuurlijk met een goed idee. Maar daarnaast moet je ook beschikken over een sterk netwerk, goede communicatievaardigheden en startkapitaal. En een waterdicht businessplan. Wij delen vandaag hoe je het financiële stuk in je businessplan kunt opnemen.

1. Maak een overzicht van de verwachte opbrengsten

Verwachte opbrengsten? Dat is als beginnende ondernemer altijd leuk om over na te denken. Zie het alleen niet als een fantasie, maar als iets wat realistisch zou kunnen zijn. “Maak een overzicht met wat je verwacht te gaan verdienen, hoeveel producten je denkt te gaan verkopen”, deelde voormalig Marie Claire-columnist Sabine Barthel van Krijtstreep daarover. “Houd er in je prijsstelling ook rekening mee dat je prijs aan particulieren nog verhoogd wordt met 21% BTW. Waarschijnlijk heb je eerst een startperiode waarin de opbrengsten lager zijn, of waarin je misschien nog helemaal geen opbrengsten hebt. Maak een schatting voor de eerstkomende drie jaar, waarbij je je startperiode uitsplitst per maand. Dat is ook handig voor punt 3.”

2. Maak een raming van de verwachte kosten

Uiteraard moet je ook nadenken over de dingen die je nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden, en hoeveel deze goederen en diensten kosten. “Begin met je startkosten, bijvoorbeeld de kosten voor laptop, telefoon en website. Misschien heb je nog andere bedrijfsmiddelen nodig, maak ook daar een plan voor. Daarna komen de vaste lasten: de kosten die maandelijks terug komen. Denk hierbij aan kosten van werkruimte, telefoon en internet, verzekeringen en reiskosten. Kijk wat je hierop kunt besparen, bijvoorbeeld door vanuit huis te starten of een werkruimte te delen. Houdt ook rekening met belasting: BTW die je moet afdragen en inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over je winst. Calculeer ook kosten in voor een boekhouder en een notaris, die je kunnen helpen met de juiste contracten en rechtsvorm.”

3. Zet bovenstaande in een tijdlijn

“Als je een overzicht hebt van de verwachte kosten en opbrengsten, dan kun je deze op een tijdlijn zetten. In deze tijdlijn plan je wanneer je je kosten moet betalen en wanneer je geld binnen komt. Als blijkt dat je tussentijds in de min staat, moet je misschien je spaargeld aanspreken of geld lenen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de bank, familie en vrienden, maar denk bijvoorbeeld ook aan crowdfunding.”

4. Bereken wat je zelf maandelijks nodig hebt

Eigenlijk hoort dit bij onderdeel 3. “Een belangrijk onderdeel van het plannen van je kasstroom is het plannen van het inkomen dat je uit je bedrijf wil of moet halen. Heb je spaargeld of inkomen van je partner om een mindere periode te overbruggen, of moet er maandelijks geld uit je onderneming komen? Het plannen van je privé-financiën is belangrijk. Een onverwachte prive-uitgave kan een probleem zijn als je spaargeld in je nieuwe bedrijf zit.”

5. Maak een positief en een negatief plaatje

“Natuurlijk wordt je onderneming een succes. Maar mocht dat langer duren dan verwacht of misschien toch tegenvallen, dan moet je daar ook op voorbereid zijn. Maak niet alleen een positief scenario, maar ook een negatief scenario. Zodat je het ook volhoudt als je startperiode langer duurt of als die klant een maandje later betaalt. En als je afhankelijk bent van inkomen uit je onderneming, sluit dan een verzekering af die je inkomen aanvult bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Better safe than sorry.”

Ben je momenteel bezig met het opstarten van je eigen bedrijf, maar kun je nog wel wat hulp gebruiken? Houd Marie Claire dan goed in de gaten, want binnenkort kun je je weer inschrijven voor de Marie Claire Starter Awards. Genomineerden die het tot de top 10 schoppen volgen een fijne coachingsdag en worden uitgenodigd voor een netwerkborrel om nieuwe, waardevolle contacten te leggen. En de winnaar? Zij gaat ervandoor met een mooi startkapitaal en fijne prijzen waarmee je jouw bedrijf een vliegende start kunt geven. 

Bron: Archief Marie Claire | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws