Hoeveel kun je maximaal in een dag aankomen?

Zelfs als je op een dag écht heel veel eet, valt het erg mee.

Er zijn zoveel redenen waarom iemand wil afvallen die niets te maken hebben met esthetiek. Wie wat kilo kwijt wil of probeert op gewicht te blijven, weet echter dat er soms dagen bijzitten waarop je uit de band springt. Maar maak je niet te veel zorgen, want op een dag kun je helemaal niet zo heel veel aankomen.

Heel veel extra calorieën

Het lijkt zo makkelijk om je goede eetgedrag te verpesten. Bijvoorbeeld wanneer je uit eten gaat in een all you can eat-sushirestaurant waar ze écht heel goede opties hebben. Of wanneer je op citytrip bent en de ochtend begint met een stevig ontbijt, de middag start met een uitgebreide lunch, 's avonds tafelt in een goed restaurant en tussendoor nog verschillende snacks eet. Maar verpest je daarmee echt je dieet? Dat blijkt gelukkig heel erg mee te vallen.

Per dag kun je ongeveer een halve kilo aankomen. Maar, het is bijna knap te noemen als dit je lukt. Voedingsexpert Samantha Cassety vertelt aan Women’s Health dat je hiervoor ontzettend veel moet eten. “Het is bijna onmogelijk om binnen een dag veel aan te komen, zelfs als je bent losgaan op voedselgebied”, vertelt ze.

Calorieën

“Om een halve kilo aan te komen, moet je 3500 calorieën méér eten dan je normaal zou doen”, vertelt de voedingsexpert. Een gemiddeld persoon eet rond de 2000 calorieën per dag. Samantha Cassety schat in dat de gemiddelde vrouw dan 5500 calorieën op een dag moet eten om een pond aan te komen. En 3500 calorieën extra eten op een dag is wel een heel grote uitdaging.

Als je uit eten gaat en daarbij niet let op wat je eet, dan kun je inderdaad boven je caloriebehoefte zitten, maar ook als je dan veel uit, zal dat niet snel meer dan 1000 calorieën boven je caloriebehoefte zijn. Het valt dus allemaal erg mee. Heb je dus heel veel zin een bakje chips of een extra puntje gebak? Pak die dan vooral.

Ook slim: weeg jezelf de volgende dag niet. De kans is groot dat je op de weegschaal een hoger getal ziet dan je verwacht. Dit komt omdat je door extra te eten letterlijk zwaarder bent, omdat het eten nog in je lichaam zit. Na een toiletbezoek is dit weer weg. Daarnaast houdt je lichaam ook meer vocht vast als je veel koolhydraten, vetten en zout hebt gegeten. Vergeet dat niet. Dus wil jij jezelf graag wegen na een wat wildere eetavond? Doe dit dan pas een paar dagen hierna.

Bron: Women's Health, Dingen voor Vrouwen | Beeld: SHVETS production (Pexels)