CEO Giny Boer: 'Ik wil naar een netwerkcultuur waarin iedereen zich veilig voelt om dingen in te brengen'

“Ik geloof in samenwerken. Ik deel mijn idee, jij deelt dat van jou, dan komen we samen tot een nog beter idee."

Als eerste vrouwelijke CEO wil Giny Boer (61) het imago van C&A versterken, en dat doet ze op haar eigen, unieke manier. Dit zijn haar grootste uitdagingen, leiderschapstips en carrièrelessen.

Moderniseren kun je leren

"Mijn missie is om het imago van C&A te versterken door te moderniseren. Twee jaar geleden deden we een onderzoek onder 14.000 klanten om te weten wat goed was en wat beter kon. De ‘value for money’ waarderen ze, maar de kleding mocht meer stylish. Daar hebben we naar geluisterd. Onze collecties zijn meer up-to-date en de winkels hebben een facelift gekregen. Ook achter de schermen hebben we veel vernieuwd en verbeterd. Is dat makkelijk? Nee. Maar van de tien stappen die nodig zijn, zijn de eerste zes gezet. Daar zijn we trots op."

Mijn dagelijkse challenges

"Ik onderscheid grote uitdagingen op drie niveaus: binnen het bedrijf, de industrie en de wereld. Één: ik wil van een hiërarchische bedrijfscultuur naar een meer ondernemende netwerkcultuur, waarin iedereen zich veilig voelt om dingen in te brengen. Twee: de modeindustrie als geheel móet meer sustainable. C&A heeft mode ooit toegankelijk gemaakt voor iedereen. Aan ons om diezelfde slag te slaan op het gebied van duurzaamheid en ook daarin een voorloper te zijn. En drie: je moet als bedrijf dealen met de situaties die in de wereld spelen. Ik startte in COVID-tijd en sindsdien is er geen moment rust geweest – van supply chain-problemen tot stijgende energieprijzen, van inflatie tot een moeilijke arbeidsmarkt. Dan moet je als bedrijf veerkrachtig genoeg zijn en op de juiste manier handelen."

Je hoeft het niet alleen te doen

"Ik geloof in samenwerken. Ik deel mijn idee, jij deelt dat van jou, dan komen we samen tot een nog beter idee. Toen ik startte bij C&A hebben we een young professional board aangesteld van jonge mensen uit het bedrijf, met wie ik maandelijks spar. In elke laag van het bedrijf zit veel kennis, en zo leer ik van hen en zij van mij. In mijn functies bij Ikea was ik intern gefocust en dat wilde ik niet meer. Toen ik startte bij C&A heb ik me daarom voorgenomen om elke week een uurtje te praten met iemand van buiten het bedrijf. Dat hoeft niet per se iemand met een hoge functie te zijn, want iedereen heeft een verhaal dat de moeite waard is."

Kwetsbaar maar duidelijk

"Mijn stijl van leidinggeven draait om drie woorden. Kindness – of meer specifiek: it’s kind to be clear. Onduidelijk zijn vind ik onaardig, omdat mensen dan niet weten wat van ze verwacht wordt. Vulnerability: ik stel me kwetsbaar op en dat maakt me benaderbaar. Mensen willen geleid worden door een mens, niet door een afstandelijk instituut. En ten derde: trust. Ik geloof niet dat je het vertrouwen van een CEO moet winnen, maar ik gééf mensen vertrouwen. Omdat mensen zo’n benaderbare CEO niet gewend zijn, zijn ze soms geneigd me te onderschatten. Maar geloof me, ik weet waar ik het over heb, en ik vind het allesbehalve moeilijk om harde keuzes te maken. Mijn

kwetsbare manier van leidinggeven en mijn scherpheid gaan prima samen."

Giny’s carrièretips

"Blijf dicht bij jezelf, geloof in de dingen die je doet, en doe wat je vandaag moet doen héél goed. Daarin kunnen wij ons als vrouwen onderscheiden. In gesprekken met mannen verbaas ik me er soms over dat ze vaak de volgende stap al willen weten, terwijl ze nog niet eens begonnen zijn met stap één. Bepaal wat je taak is en doe wat je moet doen zo goed mogelijk."

Giny is een van de sprekers op The Self-Made Summit

Marie Claire is trotse mediapartner van de vijfde editie van The Self-Made Summit. Op 23 mei 2024 komen bij Circa in Amsterdam maar liefst 750 like-minded vrouwen samen. The Self-Made Summit is een dynamisch event waar je kunt leren van talloze inspirerende sprekers, volop kunt netwerken met gelijkgestemde professionals, en je kunt onderdompelen in een omgeving vol kansen. Zien we je daar?

Tekst: Marjolein Vermeij