Met deze techniek wordt je haar minder snel vet

Dankzij 'oil training' hoef je je haar steeds minder vaak te wassen.

Het is eigenlijk beter om je haar niet te vaak te wassen met shampoo, maar van greasy lokken wordt ook niemand blij. Gelukkig is het mogelijk om je haar te trainen om minder snel vet te worden. Dít is hoe je oil training toepast in jouw haarverzorgingsroutine.

Oil training

Je lokken trainen om minder vet te worden, is eigenlijk heel simpel. "Probeer gewoon je haar zo lang mogelijk niet te wassen", vertelt kleurspecialiste Rita Hazan aan InStyle. "Serieus - steek desnoods je haar op als het te vet wordt. Vertrouw op het proces en je zult vanzelf verandering zien."

In eerste instantie kan het een beetje zoeken zijn naar het juiste ritme voor jouw haar, en trial and error zijn dan ook onderdeel van het proces. Haarstylist Andrew Fitzsimons raadt aan: "Begin rustig. Als je gewend bent je haar elke dag te wassen, is het misschien een te grote stap om direct een week geen shampoo te gebruiken. Probeer in het begin eerst een paar dagen te wachten, en bouw het langzaam op."

Verschillende haartypes

De effectiviteit van oil training hangt wel af van het type haar dat je hebt. "Oil training is absoluut niet geschikt voor iedereen", zegt Fitzsimons. "Bij de een ziet het haar er na zeven dagen nog steeds flawless uit, terwijl het bij de ander extreem vet en draderig wordt."

Heb je erg dun of fijn haar? Dan worden je lokken hoogstwaarschijnlijk een stuk sneller vettig dan bij mensen met dikker haar. "Mensen met dik of krullend haar hebben er het meeste baat bij om hun haar maar één keer per week te wassen, omdat natuurlijke oliën en styling producten minder snel in de haarschacht trekken", legt Fitzsimons uit.

Routine opbouwen

Het trainen van je haar kost veel tijd en geduld - je hoeft geen overnight results te verwachten. Het is alleen moeilijk te zeggen wanneer je wél verschil gaat merken, want het proces ziet er voor iedereen anders uit. Volgens Fitzsimons kan het een aantal weken duren, maar ook een aantal maanden.

Nog een kleine kanttekening voordat je aan het trainingsproces begint: je zult te maken krijgen met héél wat oily hair days. Zeker in het begin zul je een beetje creatief moeten worden met het stylen van je haar. Maar gelukkig kun je altijd terugvallen op een slicked-back bun, wetlook haarstijl of een hoed om je vettige lokken te verbloemen!

Bron: InStyle | Beeld: Adobe Stock