Take your time, die carrièredoelen hoeven niet allemaal nú!

Veel vrouwen voelen de druk om nú hun doelen waar te maken. Tijdens haar 'Take your Time'-panel op the Self-Made Summit gaat Mascha Damen in gesprek met drie inspirerende vrouwen van 70+.

Take your time, die carrièredoelen hoeven niet allemaal nú!

Marie Claire is mediapartner van the Self-Made Summit, hét business evenement voor vrouwelijke professionals, dat dit jaar op 23 mei plaatsvindt in Amsterdam. Ondernemer Mascha Damen (55) is één van de sprekers die dag. In haar ‘Take Your Time’-panel leidt ze een dialoog tussen drie inspirerende vrouwen van 70+ - Marie José Bos, Truus de Rooij en Hedy d’Ancona - die nog steeds actief zijn in hun carrière. Onder het mom van: good things take time.

Vrouwelijk ondernemerschap

“Ik ben 3,5 jaar projectleider geweest op het onderwerp ‘internationalisering vrouwelijk ondernemerschap’ bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in opdracht van de Rijksoverheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Vrouwelijk ondernemerschap is een onderwerp dat dicht bij me staat. Mijn moeder had een eigen bedrijf, mijn oma was directeur van een bedrijf, mijn nichtje nam haar bedrijf over. Zelf ben ik sinds mijn 30e ook ondernemer – ik heb een aantal businesses gehad, en heb veel interim klussen gedaan. De afgelopen twee edities van the Self-Made Summit was ik aanwezig als sponsor vanuit mijn rol bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. En wat me toen opviel in gesprekken met en tussen bezoekers, was de druk die ze voelen om nú hun doelen waar te maken.”

De druk van de ketel

“Ik kon me ergens ook wel voorstellen waar die druk vandaan kwam. Op het podium stonden immers vooral jonge vrouwen. Rolmodellen, maar dan wel van hun eigen leeftijd. Ook social media spelen hierin een rol, met de overvloed aan rolmodellen – wederom van je eigen leeftijd – die al hun doelen al bereikt lijken te hebben. Niet zo gek dat je dan denkt: ‘Zij is 30 en heeft al een heel imperium opgebouwd, ik wil dat ook’. Maar de realiteit is: je kunt niet overnight een imperium opbouwen. En het goeie nieuws is: dat hoeft ook helemaal niet. Want stel je voor dat je alles nú doet, wat ga je dan na je 40e, 50e, 60e etc nog doen? Zo kwam ik op het idee voor het ‘Take Your Time’-panel.”

Er is nog tijd genoeg!

“Ik dacht, wat jullie nodig hebben is tijd. De geruststelling dat er nog zó veel tijd is om van alles te realiseren. En daarom is het volgens mij belangrijk om rolmodellen op het podium te zetten die al voorbij de pensioengerechtigde leeftijd zijn, en die nog van alles doen en bereiken. Tijdens het ‘Take Your Time’-panel op 23 mei ga ik daarom in gesprek met Marie José Bos, Truus de Rooij en Hedy d’Ancona. Alledrie 70+, maar alledrie nog altijd zeer ondernemend. We gaan het hebben over hoe zij in het leven stonden tussen hun 20e en hun 40e. Maar ook juist: wat hebben ze ná die tijd gedaan? En dan zul je erachter komen: de mooiste dingen gebeurden pas later.”

Mascha: "De geruststelling dat er nog zó veel tijd is om van alles te realiseren. Daarom is het volgens mij belangrijk om rolmodellen op het podium te zetten die al voorbij de pensioengerechtigde leeftijd zijn, en die nog van alles doen en bereiken."

Een wereld van verschil

“Er is een groot verschil in hoe dertigers van nu aankijken tegen hun carrière ten opzichte van de dertigers van toen. Ze hadden geen social media destijds, konden niet zien wat hun peers voor indrukwekkende dingen deden. Daardoor spiegelden ze zich veel minder aan anderen. De motivatie om hard te werken was voor vrouwen toen veel meer vanuit een intrinsieke motivatie, en vaak ook echt vanuit emancipatie en de wens om financieel onafhankelijk te zijn. Niet vanuit de druk om iets waar te maken, omdat anderen dat nou eenmaal ook doen. De rolmodellen die de dertigers van toen misschien her en der zagen in kranten en tijdschriften, waren vaak een stuk ouder. En dat brengt me bij een tip die ik ook graag wil meegeven: kies je rolmodellen wat verder vooruit, daar heb je veel meer aan.”

Wat is jouw 100-jarenplan?

“Wat ik hoop te bewerkstelligen met ons panel, is dat iedereen zich realiseert dat je meer tijd hebt dan je denkt om je doelen te bereiken. Er komt na die tijd nog van alles op je pad, je gaat terecht komen op plekken die je nooit had verwacht. Zelfs nu ik 55 ben denk ik: ‘Ik kan nog allerlei banen doen, ik kan nog gaan studeren, ik kan nieuwe relaties aangaan, ik ben pas net over de helft, er is nog genoeg tijd.’ Ik hoop mensen aan te zetten om eens na te denken wat je levensplan is, je 100-jarenplan, in plaats van alleen je 5-jarenplan. Dat wat je hoopt binnen nu en 5 jaar te bereiken, kun je daar niet iets langer de tijd voor nemen? Want succes is – naast hard werken – toch ook echt een kwestie van tijd. En die tijd, die heb je!”

Zien we je op the Self-Made Summit op 23 mei?

Carriere
  • Kirsten van Santen, Mascha Damen