Wat kun je doen als je echt niet met je baas kunt opschieten?

Botsen met je baas? Het kan je werkgeluk behoorlijk in de weg staan. 

baas

Een nieuwe baan, een wisseling van de wacht. Om verscheidene redenen kun je opeens met een nieuwe baas komen te werken. In het beste geval kunnen jullie goed door een deur. In een minder rooskleurig scenario is dat helaas niet het geval. Wat te doen als het helemaal niet botert tussen jou en je baas?

Een te volgen stappenplan

Als jij in het verleden een fijne baas had, wil dat natuurlijk niet zeggen dat alle bazen je zullen bevallen (of jij hen). Maar er is een stappenplan waarmee je ervoor kunt zorgen dat in elk geval de samenwerking wél goed loopt, en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om. Onthoud dat je geen beste vrienden met je baas hoeft te zijn. Carrièrecoach Liz Bentle legt het aan Marie Claire USA uit.

1. Accepteer dat de baas niet gaat veranderen

De eerste stap naar verbetering ligt bij jezelf. Je zou waarschijnlijk graag willen dat je baas verandert, maar in feite kun je alleen jezelf veranderen. Of in elk geval je mindset. “Houd je daaraan vast, dan ben je al een stap dichterbij succes.”

2. Verplaats je in je baas

“Niemand gaat naar zijn werk met het idee ‘vandaag ga ik de verschrikkelijke baas uithangen die niemand mag’. We doen allemaal ons best”, stelt Bentle. “Geef je baas op zijn minst het voordeel van de twijfel. Dat zorgt er niet alleen voor dat je diegene beter zult begrijpen, maar het is überhaupt een betere manier om naar dingen in het leven te kijken.”

3. Probeer wat druk van de ketel te halen

“Luister naar je baas vanuit een nieuw perspectief en probeer te ontdekken wat diegene echt wil. Als dat niet duidelijk is, zou je vragen moeten stellen. Op deze manier kun je handelen naar diens wens, en de volgende keer misschien zelf met iets aankomen zonder dat je baas er expliciet om gevraagd heeft.”

4. Probeer verschillende strategieën uit

Alleen door verschillende manieren uit te proberen kom je erachter welke het beste werkt. “Je doel is niet alleen om je baas gelukkig te maken, maar ook om je werk goed te doen.” Wees niet bang om je ambities te laten zien; het zal je alleen maar belonen.

Carriere
  • Marie Claire USA
  • The Devil Wears Prada