Politiek op de werkvloer: zo ga je ermee om

Niet iedereen heeft dezelfde idealen, en dat kan soms lastig zijn.

Politiek op de werkvloer: zo ga je ermee om

Politiek kan een gevoelig onderwerp zijn, zelfs aan de eettafel met je eigen familie. In tijden waarin zowel politieke partijen als kiezers steeds meer tegenover elkaar komen te staan, ligt het onderwerp nog gevoeliger. Deze verschillende idealen zullen ook op de werkvloer aanwezig zijn. Is het verstandig om over politiek te praten op je werk, en hoe pak je dat dan aan?

Politiek op de werkvloer

Mogelijk vermijd je politieke discussies met je familie vanwege verschillende idealen, maar hoe zit het met je collega's? Heeft het nut om je politieke overtuigingen te delen op de werkvloer, of heeft het geen meerwaarde? Zeker wanneer politiek geen direct verband heeft met je werk, kan het lastig zijn om hier een inschatting van te maken.

Ongenuanceerd gezegd heeft iedereen het recht om zijn mening te uiten, ook wanneer het op politiek aankomt. Maar er bestaan ook regels die vrijuit praten kunnen beperken. Volgens HR-expert David Rice hangt dit af van de richtlijnen die werkgevers hebben voor dit soort gespreksonderwerpen op de werkvloer. "Over het algemeen moeten mensen op hun hoede zijn als ze op de werkvloer over politiek praten. Er bestaat een risico dat het gesprek ongepast wordt, vooral wanneer de persoonlijke opvattingen van mensen zo drastisch verschillen dat het de productieve en professionele relatie belemmert," vertelt Rice tijdens een gesprek met Stylist. "Als het onderwerp niet van toepassing is op zowel het bedrijf als jullie gezamenlijke werk, dan moet het onderwerp waarschijnlijk gewoon vermeden worden," voegt Rice toe.

Rice erkent echter dat dit soort gesprekken niet volledig te voorkomen zijn. Zeker in tijden van verkiezingen of bij gebeurtenissen waarbij kritisch naar de politiek gekeken wordt, zullen deze gesprekken snel ontstaan. Daarnaast kunnen politieke gesprekken en discussies ook heel leerzaam zijn, en is het onderwerp helemaal vermijden ook niet de oplossing. Daarom is het essentieel dat werkgevers richtlijnen creëren om toch met elkaar in gesprek te kunnen gaan.

Respectvolle gesprekken

Wanneer je over politiek praat met collega's, is het belangrijk om te begrijpen dat idealen, normen en waarden per persoon sterk kunnen verschillen. Waarschijnlijk werk je samen met collega's met uiteenlopende culturele, religieuze of financiële achtergronden. "Wees respectvol en erken dat het oké is om van mening te verschillen," zegt Rice. "Politieke opvattingen worden over het algemeen gevormd door twee dingen: de informatie die men te zien krijgt en de manier waarop men het leven ervaart. Waarschijnlijk kun je geen van beide dingen voor die persoon veranderen, maar je kunt je tegengestelde mening wel brengen op een manier die niet kleinerend is en geen probleem tussen jullie twee creëert."

Realiseer je dat het niet aan jou is om andermans mening te veranderen. Je kunt te allen tijde besluiten om niet meer mee te doen met het gesprek wanneer je er geen goed gevoel bij hebt. Zeker complexe zaken die als racistisch, seksistisch of xenofobisch kunnen worden opgevat, liggen vaak erg gevoelig. Het is goed om te weten dat je ongepaste opmerkingen altijd bij HR kunt melden.

Soms is het verstandig om de vrede te bewaren en ervoor te kiezen je mening voor jezelf te houden. "Als je bang bent dat jouw mening verdeeldheid met collega’s kan veroorzaken, is het waarschijnlijk het beste om deze voor jezelf of voor vrienden buiten de werkplek te houden", stelt Rice voor. Heeft elkaars politieke voorkeur niets te maken met jullie gezamenlijke werk, kun je het gesprek misschien beter achterwege laten.

Carriere
  • Stylist
  • Adobe Stock