Sadia Alladin van Plan International: 'In Somalië worden vrouwen en meisjes ondergewaardeerd en ondermijnd'

"99,2% van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar is slachtoffer van genitale verminking, wat naast jarenlang trauma kan leiden tot ernstig bloedverlies, complicaties bij sex en bevallen, en zelfs tot de dood." 

Sadia Alladin van Plan International: 'In Somalië worden vrouwen en meisjes ondergewaardeerd en ondermijnd'

Als directeur van Plan International in Somalië zet Sadia Allin zich in tegen zaken als seksueel geweld, kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis. Gelijke rechten en kansen voor alle meisjes en vrouwen is het uiteindelijke doel.

Hoe zou je de situatie van vrouwen en meisjes in Somalië omschrijven?

"In Somalië worden vrouwen en meisjes ondergewaardeerd, onderschat en ondermijnd. 99,2% van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar is slachtoffer van genitale verminking, wat naast jarenlang trauma kan leiden tot ernstig bloedverlies, complicaties bij sex en bevallen, en zelfs tot de dood. Naar schatting overlijdt in Somalië elke drie uur een meisje of vrouw aan zwangerschapsgerelateerde complicaties, regelmatig het gevolg van genitale verminking."

Je zet je al van jongs af aan in om meisjesbesnijdenis tegen te gaan. Vertel!

"Ik was zelf vijf jaar toen ik onder dwang werd besneden, een zeer traumatische ervaring. Gelukkig heb ik ervoor kunnen zorgen dat mijn zussen niet hetzelfde hoefden mee te maken. Ik ben blij dat ik me dankzij mijn rol als directeur van Plan International in Somalië kan inzetten voor alle meisjes en vrouwen, ook om kindhuwelijken en seksueel geweld te voorkomen en gendergelijkheid te creëren."

Hoe hopen jullie dit te bereiken?

"Door informatie te delen over de gevaren van meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, en het belang van onderwijs voor jongens én meisjes te benadrukken. En door de gehele gemeenschap hierbij te betrekken: meisjes, jongens, ouders, dokters, lokale overheden en religieus leiders. We zetten ons ook in om ervoor te zorgen dat meisjes toegang hebben tot water en hygiëne-kits met menstruatieproducten. Die kits hebben grote impact op hun leven en gezondheid, ook mentaal. Zonder kunnen ze niet naar school. Daarnaast lobbyen we als Plan International wereldwijd bij overheden voor wetgeving die meisjes en vrouwen beter beschermt en gelijke kansen biedt."

Wat voor reacties krijgen jullie?

"Doordat wij als Plan International de gevaren van genitale verminking bespreekbaar maken, voelen vrouwen zich eindelijk gehoord. Zo sprak ik een jonge vrouw die zwanger was en fistel kreeg, een complicatie die vaak optreedt bij vrouwen die besneden zijn. Tijdens een bijeenkomst van Plan International durfde ze zich eindelijk uit te spreken. We konden haar fistel verhelpen en dat gaf haar zoveel verlichting. Ze had eindelijk geen pijn én geen geheim meer. Ik spreek me graag uit om jonge vrouwen zoals zij een podium te kunnen geven. Ook geven we trainingen aan meisjes én jongens die zich vervolgens als champions of change in hun gemeenschap uitspreken voor gelijke rechten en kansen. Als een vrouw die is opgegroeid in Somalië heb ik ervaren dat het mogelijk is om een verschil te maken. Als we meisjes en vrouwen steunen en ons licht schijnen op hun potenties, dan is verandering mogelijk!"

Het artikel '4 vragen aan... Sadia Allin' verscheen oorspronkelijk in Marie Claire Editie 02 2024.

Lifestyle
  • Tekst: Kim Buitenhuis
  • Daniel Etter/Plan International (Sadia Allin), Atelier Mabel (Tiny Library)