Dermatoloog waarschuwt: dit kun je beter niet met je huid doen als je op vakantie bent

Ga je naar een warme en zonnige bestemming? Doe de volgende dingen dan niet met je huid. 

huid

Op vakantie zijn we vaak wat minder streng voor onszelf. We letten minder goed op hun voeding, slapen langer uit (heerlijk) en geven geld makkelijker uit. En dat moet zeker kunnen. Verlies echter niet je huidverzorgingsroutine uit het oog. Je huid kan namelijk juist wel wat extra aandacht gebruiken wanneer jij op een zonnige locatie vakantie viert.

Wat niet te doen

Je huid heeft het gehele jaar door voldoende zorg nodig, misschien juist wel zeker als je op vakantie bent en het er erg zonnig en warm is. Dermatoloog Dr. Anjali Mahto werkzaam bij British Skin Foundation legt in gesprek met Women's Health UK uit wat de grootste huidverzorgingsfouten zijn als je op vakantie bent.

Fout 1: je gebruikt exfoliërende producten

Vind je het heerlijk om je huid te scrubben of om het op een andere manier te exfoliëren. Doe dit dan een paar dagen voordat je op vakantie gaat. Doe dit niet als je al op de zonnige bestemming bent aangekomen. Als je tijdens je zonvakantie gaat peelen, zal je huid te kwetsbaar worden. Zelfs met goede zonnebrand kunnen UVA-en UVB-stralen je huid verbranden.

Fout 2: je doucht niet meteen na het zwemmen

Het is heerlijk om een verfrissende duik in het zwembad te nemen. Spoel jezelf alleen wel altijd af na het zwemmen, zéker als je een gevoelige huid hebt. Doe je dit niet? Dan kan chloor bestaande huidaandoeningen verergeren, zoals rosacea, eczeem of psoriases.

Fout 3: je reinigt je huid niet

Een goede skincareroutine zit er bij veel mensen nu wel in. Regel nummer 1 is natuurlijk dat je je huid altijd moet reinigen voor het slapengaan. Op vakantie kan het er echter makkelijk bij inschieten, je zit immers niet in je gebruikelijke routine. Maar al die lagen zonnebrand, aftersun en make-up doen niet veel goeds voor je huid als je het voor het slapen gaan niet verwijdert.

Fout 4: je ondergaat een laserbehandeling

Of je nu lichaamshaar wilt verwijderen met een laserbehandeling of pigmentvlekken, het is geen goed idee om dit te doen vlak voor of tijdens je vakantie. Je huidt wordt hier extra gevoelig van, waardoor verbranding en pigmentatie op de loer liggen.

Beauty
  • Women's Health
  • Jakob Owens (Unsplash)