Zo kan je omgaan met de druk voor het kweken van een 'summer ready' lichaam

Laat je zomer niet worden beïnvloed door het ideaalbeeld

Zo kan je omgaan met de druk voor het kweken van een 'summer ready' lichaam

Het leek nog lichtjaren weg, maar ineens is het zover: warm zomerweer. Tijd voor jurkjes, rokjes en mouwloze topjes. Klinkt heerlijk, maar wat als de plotselinge druk om de perfecte summer body te kweken een negatieve invloed heeft op je plezier én zelfbeeld? Het ideaalbeeld dat heerst legt een hoge druk op ons. Hoe kan je voorkomen dat dit niet de zomer verpest?

De leugens van de dieetindustrie

Psycholoog en eetstoornistherapeut Alexis Conason heeft goede adviezen voor iedereen die de druk voelt om topfit te zijn wanneer de zomer begint. "Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat de dieetindustrie miljarden investeert om in ons hoofd een beeld te creëren dat er iets mis is met ons lichaam. Dit sterk gewortelde beeld komt elk voorjaar weer de kop op steken, waardoor we elke keer weer de druk ervaren om 'bikini ready' te worden. Op zulke momenten is het moeilijk om je te realiseren dat ons voortdurend de leugen wordt verkocht dat ons lichaam zoals het is, niet goed genoeg is", vertelt Conason aan Glamour UK. Waarschijnlijk heb jij ook wel advertenties voorbij zien komen die bij dit beeld passen. Fitness apps die je beloven in een paar weken die laatste kilo's kwijt te raken. Of advertenties voor de perfecte zongebruinde huid uit een flesje. Onbewust werken die allemaal mee aan het schoonheidsideaal dat onze maatschappij kent, maar die amper kunnen bijbenen.

Jezelf straffen omdat je niet voldoet aan dit beeld gebeurt dan al snel, door bijvoorbeeld te focussen op de dingen die niet perfect zijn. En dat die patronen erin sluipen is helemaal niet gek. Het is goed om je bewust te zijn van deze negatieve gedachten, zodat je ze kunt veranderen. Wanneer je merkt dat negatieve gedachten je overnemen, is het goed om stil te staan wie er eigenlijk baat bij heeft dat je op deze negatieve manier naar je lichaam kijkt. Vaak zit je er alleen jezelf maar mee in de weg. De enige die profiteert van jouw negatieve zelfbeeld is de dieetindustrie.

Je lichaamsbeeld veranderen

We weten allemaal wel dat de schoonheidsidealen die we zien in de media niet realistisch zijn. Toch doen we ons best om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Soms lijkt het wel alsof een perfect lichaam de enige manier is waarop je vol van het leven kunt genieten. We weten diep van binnen dat het niet zo is, maar toch streven we alsnog naar dat schoonheidsideaal.

Als eerste tip suggereert Conason om eens kritisch naar je feed op social media te kijken. Wanneer je alleen maar slanke en super fitte mensen volgt, is het moeilijk om dat niet als de standaard te zien. "Zorg dat wat je op je social media feed ziet divers is. Niet alleen perfecte lichamen, maar juist mensen met allemaal verschillende maten. En het belangrijkste daarin is misschien wel dat ze uitdragen dat ze daar gelukkig mee zijn. Dat ze genieten van alle leuke dingen in het leven zoals sociale activiteiten, mode en eten. Zonder negatief te zijn over hun lichaam", aldus Conason. Dit beeld kan helpen om het perfecte schoonheidsideaal te doorbreken. Ontvolg de mensen waar je eigenlijk onzeker van wordt, en volg mensen waarmee je een connectie voelt. Zo kan je genieten van de zomer zonder je slecht te voelen over je lichaam.

Liefdevol met je lichaam omgaan

Verleg de focus van imperfecties naar waar je blij mee bent. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit een positief effect heeft op je lichaamsbeeld. Sta eens stil bij je lichaam, en bedenk drie dingen die je waardeert aan je lijf. Dat mag puur uiterlijk zijn, zoals bijvoorbeeld de tint van je huid of je lach. Maar functioneel kan natuurlijk ook, zoals bijvoorbeeld je sterke benen. Conason raadt aan om de tijd te nemen deze dingen op te schrijven in een dagboekje. Je kunt op deze manier uit de obsessie over het perfecte uiterlijk stappen, en meer waarderen wat je lichaam eigenlijk allemaal voor je doet.

Met deze adviezen veranderen we de dieetindustrie natuurlijk niet. Maar we kunnen ons wel minder beïnvloed voelen door het ideaalbeeld dat de industrie schetst, en genieten van de zomer zoals we zijn.

Lifestyle
  • Glamouk UK
  • Adobe Stock