Do's and don'ts voor de eerste vakantie samen met je nieuwe liefde

Zo zorg je ervoor dat jullie de ultieme test overleven

Do's and don'ts voor de eerste vakantie samen met je nieuwe liefde

Sommige mensen beweren dat IKEA meubels in elkaar zetten de ultieme relatietest voor nieuwe stellen is. Wij durven volmondig te zeggen dat voor het eerst samen op vakantie gaan nog veel spannender is. In een nieuwe setting die anders is dan thuis, kan je veel nieuwe - positieve én negatieve - dingen over elkaar ontdekken.

Samen op vakantie

Het lijkt alsof de ultieme test begint zodra jullie met ingepakte koffers op het vliegveld staan, maar eigenlijk begint de uitdaging al bij het uitzoeken van jullie bestemming. Houden jullie van dezelfde soort vakanties, of ziet het ideaalbeeld van beide er totaal anders uit? Gaan jullie voor een sportieve kampeertrip, of een luxe all-inclusive?

Als de bestemming eenmaal is gekozen, kan de pret beginnen. Inlezen over je bestemming en plannen maken. Het is heel spannend om samen voor het eerst op vakantie te gaan. Je kunt niet voorspellen welke irritaties er zullen zijn, maar wilt natuurlijk wel graag dat jullie prille relatie de vakantie overleefd. Gelukkig kan je van tevoren al de nodige maatregelen nemen om de kans op succes te vergroten.

Do's

Voor een eerste vakantie samen is het verstandig om niet meteen de meest uitdagende bestemming te kiezen. Ga voor een plek waar jullie je beiden op jullie gemak voelen. Samen je weg vinden in een Europese stad zal een stuk minder obstakels opleveren dan een intense backpacktrip naar Zuid-Amerika bijvoorbeeld. Met een fijn verblijf waar je voldoende slaap krijgt begin je de dag weer fris en vol goede moed. En dat is fijn als je elkaar nog aan het aftasten bent in deze nieuwe setting.

Sluit vooraf al compromissen over de dingen die jullie willen ondernemen. De kans is nu eenmaal niet zo groot dat jullie exact hetzelfde willen doen, maar dat hoeft niet te betekenen dat jullie het samen niet leuk kunnen hebben. Ook in dit geval is het geven en nemen. Maak bijvoorbeeld beide een top drie wat betreft de dingen die jullie willen ondernemen, en ga alle dingen van beide lijstjes doen. Zorg dat je je een beetje hebt verdiept in jullie bestemming, zodat je ook initiatief kan nemen wanneer jullie bijvoorbeeld een leuk restaurantje willen uitzoeken.

Als jullie samen een activiteit ondernemen, ga er dan ook vol voor. Ook wanneer het om een activiteit gaat die uit de top drie van de ander komt. Het is voor je partner ook het leukste wanneer je enthousiast meedoet in iets waar diens interesse ligt. Maak foto's, en neem vooral spelletjes en boeken mee om samen te kunnen ontspannen.

Wees geduldig, nog net een beetje meer dan normaal. Het kan natuurlijk heel goed gebeuren dat op een warme dag jullie beide moe zijn en kleine dingetjes je gaan storen. Probeer die irritaties niet de overhand te laten nemen, en tel eventjes tot tien in plaats van je irritaties meteen te uiten. Wees echter ook realistisch wat betreft jullie verwachtingen. Natuurlijk komt er een momentje dat er irritaties de kop op steken, maar dat betekent niet dat de vakantie - of relatie - meteen mislukt is. Niemand is perfect, dus het is normaal om je even te irriteren. Hoe je daarmee omgaat bepaald het verdere verloop van jullie vakantie.

Het financiële plaatje kan ook een uitdaging zijn tijdens een vakantie. Niet het meest leuke onderwerp om te bespreken, maar het laatste waar je ruzie over wilt maken is geld. Wie betaald de rekening, en hoe gaan jullie die kosten verdelen? Het is goed om vooraf al de nodige afspraken te maken, en waar mogelijk kan je altijd eens je partner trakteren.

Don'ts

Plannen maken kan geen kwaad, maar probeer er niet te strict aan vast te houden. Go with the flow is een fijn motto om af te tasten hoe jullie samen als stel op vakantie functioneren. Geniet ook van deze nieuwe onderneming samen, en de nieuwe kanten die je van je nieuwe liefde leert kennen. Door jullie agenda vol te proppen is er weinig ruimte voor spontaniteit, en de kans een stuk groter dat dingen in de soep lopen.

Als je weet dat je veel tijd nodig hebt om je klaar te maken, pas daar dan je planning een beetje op aan. Sta iets eerder op zodat de ander niet super lang op je hoeft te wachten.

We hebben het allemaal meegemaakt: met honger een restaurantje zoeken. Helaas steken hangry irritaties dan snel de kop op, en dat resulteert ongetwijfeld in snauwen. Maak vooral geen ruzie over waar jullie gaan eten, en tel even tot tien.

Eén van de grootste irritaties is reisgezelschap dat veel klaagt. Over dat het zo warm is, de drankjes te duur of de straten te druk zijn. Kijk naar de positieve dingen, en benoem die. Dat kan ook een positief effect hebben op de gemoedstoestand van de ander, dus wees je bewust van jouw aandeel in de sfeer onderling.

Misschien voor de hand liggend, maar niet constant op je telefoon zitten is ontzettend belangrijk om te onthouden. Neem veel foto's, maar zorg dat je wel in het moment blijft en aandacht hebt voor elkaar. Het is jullie eerste vakantie samen, een speciaal moment waar je optimaal van wilt genieten.

Lifestyle
  • Poosh, The Guardian
  • Adobe Stock