Waarom je geuren anders kunt waarnemen als je ongesteld bent

Om diezelfde reden kunnen vrouwen bepaalde geuren ook niet goed hebben wanneer ze zwanger zijn. 

Waarom je geuren anders kunt waarnemen als je ongesteld bent

Alsof het niet al vervelend genoeg is om ongesteld te zijn (zere borsten, pijnlijke rug, zware benen, hoofdpijn en ga nog maar even door), kunnen geuren die eerder zo lekker roken je opeens misselijk maken. Great. Waar wordt deze gekke verandering door veroorzaakt?

Ongesteld

Dat mensen tijdens hun menstruatie last hebben van buikpijn, gevoelige borsten, rugklachten en eetbuien, is ons helaas allemaal bekend. Maar dat ongesteldheid ook invloed heeft op je reukvermogen, wisten wij nog niet. Uit onderzoek van Institute of Psychology blijkt dat oestrogeenschommelingen ervoor kunnen zorgen dat je gevoeliger bent voor bepaalde geuren. Dit is ook waarom zwangere vrouwen sommige luchtjes ineens heel (on)aantrekkelijk vinden.

Hormonen

Gabriëlle Lichterman is oprichtster van de website Hormonology en deed onderzoek naar de invloed van hormonen op de reukwaarneming. Doordat het oestrogeenniveau tijdens de menstruatieweek het laagst is, neemt ook je reukvermogen af. Tijdens deze week ben je dus het minst gevoelig voor geuren. In de loop van je menstruatieweek stijgen de oestrogeenspiegels weer en neemt je reukvermogen weer toe.

Na de menstruatie

In de week na je menstruatie ben je juist het gevoeligst voor geuren. Dat komt omdat het oestrogeennniveau in deze week op zijn hoogtepunt is. Het gevolg is dat je sommige geuren ineens heerlijk vindt, terwijl je andere geuren ineens niet meer kunt uitstaan – soms ook geuren waarvan je normaal gesproken wel houdt.

Lifestyle
  • Dingen voor Vrouwen
  • Yuli Como (Pexels)