Steel jij altijd de trui van je vriend? Dat is goed voor je, zegt de wetenschap!

Eindelijk een excuus om de trui van je geliefde te stelen

Steel jij altijd de trui van je vriend? Dat is goed voor je, zegt de wetenschap!

Ben jij zo'n stiekeme dief die de grote, zachte trui van je vriend meeneemt? Misschien tot grote ergernis van hem, maar vanaf nu heb je een goed argument als hij je erop aanspreekt. Volgens de wetenschap is het namelijk goed voor je om je partners trui te dragen!

Goed voor je gezondheid

Dit heeft te maken met de geur die aan de kleding van je partner zit. Uit een onderzoek van University of British Columbia is namelijk gebleken dat de geur van je partner goed is voor je mentale gezondheid. De vertrouwde geur vervaagt angstgevoelens en stress, en kan zelfs helpen tegen eenzaamheid. De kleding ruikt naar je partner, dus het dragen van je partners trui kan een positief effect hebben op je stresslevels.

Dit gevoel is bij vrouwen een stuk sterker dan bij mannen, vertelt Psychotherapeut Peter Klein aan The Guardian. Vrouwen hebben namelijk een sterker ontwikkelt geurvermogen, terwijl mannen meer visueel gestimuleerd worden. Dit houdt in dat voor een man zijn partner zien in mooie kleding een meer ontspannend effect heeft, terwijl een vrouw graag haar partner ruikt.

Een belangrijk aspect is hoe tevreden je als vrouw bent over de relatie met je vriend. Wanneer je samen bent met je geliefde maak je het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij sociale contacten, zoals onder andere romantische interacties. Dat heeft invloed op hoeveel de geur van je partner in zijn kleding je helpt ontspannen. Hoe meer oxytocine, hoe kalmerender de geur van je vriend werkt.

Onderzoek

Aan het onderzoek van University of British Columbia deden 96 vrouwen mee. De dames kregen allemaal een kledingstuk waar ze aan moesten ruiken: die van hun romantische partner, van een vreemde of iets neutraals. Daarna werden er tests afgenomen die het stressniveau van de deelnemers konden meten. Er werd gekeken naar de levels cortisol, het stresshormoon. Bij de vrouwen die aan het kledingstuk van hun partner hadden geroken bleken het stressniveau en angstgevoelens veel lager te liggen.

Mannelijke geur

Uit het onderzoek kwam echter nog een ander interessant resultaat. Vrouwen die roken aan een kledingstuk dat de geur had van een onbekende man, hadden namelijk een stuk hogere cortisolgehaltes. Het is dus mogelijk dat een onbekende mannengeur een ‘vecht- of vlucht’-reactie uitlokt die leidt tot een hoger cortisolgehalte. Dit kan gebeuren zonder dat we ons er echt van bewust zijn.

Lifestyle
  • Her
  • Unsplash