Energie besparen in huis? Let op het verbruik van deze apparaten 

Enkele tips!

Energie besparen in huis? Let op het verbruik van deze apparaten 

Een wasmachine, airfryer, computer, vaatwasser en koelkast: we hebben vaak een hoop apparaten in huis. Hartstikke handig, maar sommige hiervan slurpen veel energie. De energierekening kan daardoor maandelijks fors oplopen. Niet gek dus als je manieren zoekt om wat minder stroom te verbruiken. Door te letten op het verbruik van de volgende apparaten, kan je op jaarbasis flink wat geld besparen.

(Grote) televisie

Hoeveel stroom een televisie verbruikt, hangt af van meerdere factoren. Denk aan het formaat van het scherm: een groot 70 inch scherm verbruikt meer dan een variant van 50 inch. Ook het type scherm, de resolutie en de helderheidsinstellingen hebben invloed op hoeveel energie het apparaat verbruikt.

Wil je niet te veel geld kwijt zijn aan stroom voor je televisie? Ga dan bij de aanschaf hiervan niet voor de grootste versie en kies een moderne variant. Let goed op het energielabel; dit geeft aan hoe energiezuinig het apparaat is.

Ook zijn er andere manieren om het energieverbruik van je televisie te verminderen. Zet de helderheid wat lager, gebruik de eco-stand en zet de televisie uit als je niet kijkt. Je zult zien dat dit al veel verschil uitmaakt!

Wasdroger

Een droger verbruikt veel stroom, wat uiteindelijk ook veel geld kost. Dit terwijl het uithangen van was op een rek of lijn gewoon gratis is! Door de droger de deur uit te doen, kan je meerdere tientjes per jaar besparen. Wil je toch graag je was drogen in dit apparaat? Zorg dan voor een moderne variant met een goed energielabel. Deze verbruikt veel minder energie dan een oude versie.

Maak ook keuzes voor wat je in de droger stopt: doe bijvoorbeeld je handdoeken wel in de droger, maar hang je kleding uit op het rek. Hierdoor hoef je hem minder vaak aan te zetten. Natuurlijk is de luchtdoorstroming in sommige woningen zo beperkt dat het lastig kan zijn om kleding altijd goed te laten drogen aan het rek, vooral tijdens de winter.

Toch kun je ook in die situatie besparen door je kleding deels door de wasdroger te laten drogen (op de ‘strijkdroog’-stand), en daarna alsnog aan de lijn te hangen. Dit zorgt er als bonus ook nog eens voor dat je kleren minder snel slijten dan wanneer je ze volledig door de wasdroger laat drogen.

Vaatwasser

Een vaatwasser scheelt je natuurlijk hartstikke veel moeite. Niet gek dat veel Nederlanders dit apparaat in huis hebben. Wel verbruiken vaatwassers redelijk veel stroom. Goed om je hiervan bewust te zijn als je wil besparen op je energiekosten.

Je kunt op meerdere manieren besparen op het energieverbruik van je vaatwasser. Zet hem bijvoorbeeld altijd op de eco-stand: hiermee was je veel zuiniger en goedkoper. Wacht daarbij met het aanzetten van je vaatwasser tot hij helemaal volgeladen is. Zonde om hem twee keer aan te zetten, terwijl dit ook in één keer had gekund. Overweeg daarnaast om items die door hun vorm erg veel ruimte innemen in de vaatwasser alsnog met de hand af te wassen, zoals pannen en kommen.

(Tweede) koelkast of vriezer

Een groot deel van de Nederlanders heeft een tweede koelkast, bijvoorbeeld in de berging of schuur voor feestjes en barbecues. Dit zorgt voor veel extra energieverbruik, terwijl je de koelkast misschien niet elke dag gebruikt.

Heb je de extra koelruimte echt nodig, maar wil je wel energie besparen? Dan heb je meerdere opties:

Neem een grotere koelkast in huis en doe de tweede weg. Eén grote koelkast verbruikt vaak minder stroom dan twee kleine.

Zet de tweede koelkast uit als je hem niet gebruikt. Zet hem alleen aan als het nodig is, bijvoorbeeld wanneer je een feestje op de planning hebt staan.

Kies voor een energiezuinig, modern model. Deze verbruikt minder dan een oude koelkast. Zorg dat de ruimte waarin de koelkast staat goed geïsoleerd is.

Kleine aanpassingen in huis

We begrijpen dat je niet alle bovenstaande apparaten de deur uit doet om zo stroom te besparen. Wel zijn er manieren om het verbruik van bijvoorbeeld een televisie, droger of vaatwasser te verminderen. Niet alleen is dit fijn voor je portemonnee, ook ben je zo liever voor het milieu. Een winwin-situatie!