Redenen waarom intimiteit in een relatie kan afnemen

Onder intimiteit verstaan we natuurlijk veel meer dan alleen sex. 

Redenen waarom intimiteit in een relatie kan afnemen

Waren jij en je partner altijd als twee handen op één buik, maar voelt het de laatste tijd alsof de intieme momenten zeldzaam zijn geworden? Dan kan je daar een onzeker gevoel aan over houden. Hoe kan het dat jullie 'plotseling' een intimacy drought ervaren?

Intimiteit in een relatie

Intimiteit in een relatie is erg belangrijk, omdat het datgene is wat een vriendschap van een relatie onderscheidt. Het zorgt voor de nodige romantiek, waardoor je partner en jij beter op één lijn met elkaar blijven. Een relatie zonder intimiteit kan als snel heel oppervlakkig worden en er bestaat een kans dat jullie uit elkaar groeien. Dat wil je natuurlijk niet.

Mocht het zo zijn dat beide partijen er oké mee zijn dat er niet zoveel intimacy is, dan is dat natuurlijk prima. Merk je zelf dat de intimiteit ontbreekt en heb je het idee dat je partner daar minder van merkt dan jij? Dan is het tijd om met elkaar in gesprek te gaan en naar de oorzaak te zoeken. Hieronder zetten we een aantal oorzaken voor je onder elkaar.

De relatie of de partner wordt voor lief genomen

Dit is iets wat helaas in veel relaties gebeurt: voor je het weet, neem je elkaar voor lief. Zowel jijzelf als je partner zijn met te veel andere dingen bezig en je ziet elkaar niet echt meer staan. Een relatie kan al gauw iets vanzelfsprekends worden, waardoor het magische element verdwijnt. Dit kun je voorkomen door ervoor te zorgen dat jullie elkaar (letterlijk en figuurlijk) blijven 'zien'. Plan regelmatig een date in en praat elke dag uitgebreid met elkaar over wat jullie bezighoudt.

Alledaagse dingen

Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin iedereen de hele dag door 'aan' staat en met van alles tegelijk bezig is. Daar horen ook allerlei kleine problemen bij, waar iedereen mee te maken krijgt. Op zich niet erg, maar je wilt niet dat die problemen je relatie in de weg gaan staan. Voor je het weet, ben je meer met die problemen dan met je partner bezig. Ook hier is de oplossing om vaker met elkaar te praten. Zo weet je wat er allemaal speelt bij de ander en kunnen jullie samen aan oplossingen werken. Dat brengt jullie weer dichter bij elkaar.

Verschillende persoonlijkheden en love languages

Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie persoonlijkheden totaal verschillend zijn, en dat dat ook naar buiten komt op het gebied van intimiteit. De één kan bijvoorbeeld enorm van knuffelen houden, terwijl de ander dat juist liever niet doet. Ook kan het zijn dat jullie love languages van elkaar verschillen. Misschien hecht jij wel heel veel waarde aan quality time, terwijl je partner liever cadeaus krijgt. Door met elkaar te overleggen over jullie wensen en compromissen te sluiten, zorgen jullie ervoor dat er geen ontevredenheid ontstaat.

Ervaringen uit een andere relatie

Misschien heeft een van jullie beide een slechte ervaring uit het verleden. Dat kan ervoor zorgen dat diegene terughoudender is (of wordt) op het gebied van intimiteit. We vallen in herhaling, maar ook hier is de oplossing: praten, praten, praten. Door open tegen elkaar te zijn over eventuele struggles uit het verleden, wordt het makkelijker om rekening met elkaar te houden en een oplossing te vinden.

Lifestyle
  • Grazia
  • Liza Summer (Pexels)